online slots game malaysia
Sarajevo

Ademović za Špicu: Danas znamo da su sistemske pripreme za agresiju vršene puno prije njenog početka

Gost specijalnog izdanja emisije Špica, povodom 5. aprila, Dana početka opsade nad Sarajevom, bio je Kemal Ademović, komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, gdje je govorio o prvim trenutcima opsade nad gradom.

Gostujući zajedno s Draganom Vikićem, komandantom Jedinice za specijalne namjene MUP-a BiH, evocirali su uspomene na taj kobni dan koji će građani Sarajeva, ali i cijele BiH pamtiti. Govorili su o stanju koje je prethodilo samoj opsadi, pokušali dati odgovor na vječito pitanje: “Kad je agresija zapravo započela?” i prisjećali se kako je bilo ratovati jedinicama koje nisu bile obučavane za rat.

Kako kaže Ademović, u samom početku agresije, Specijalna jedinica koja nije bila obučavana za ratovanje, morala je djelovati u svojevrsnoj “ilegali”.

Iako se tada nije znalo, danas se sa sigurnošću zna da su sistemske pripreme za agresiju vršene puno prije njenog početka, zaključio je Ademović.

Kada je riječ o povijesnim činjenicama i koliko su one implementirane u obrazovanje, komadant Ademović dijeli mišljenje s komadantom Vikićem kako je historiju potrebno bolje dokumentovati i obrazovati nove generacije o ratnom periodu BiH.

-“Nedovoljno je obrađena memorizacija u čitavoj BiH, agresija na Bosnu i Hercegovinu. Više je tu naravno aspekata, ali to ne znači da ne treba sistemski dokumentovati i ostaviti budućim generacijama da znaju tačno i precizno. Da nije haških presuda, ovdje bi bilo polemika ko je, šta je, desio se genocid u Srebrenici, nije se desio genocid u Srebrenici itd.”, istakao je Ademović.

Cijeli razgovor s ratnim komadantima možete pogledati ovdje:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia