online slots game malaysia
Kultura

30 godina rada P.E.N. Centra BiH

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine osnovan je u prvoj godini rata u Bosni i Hercegovini, 31. oktobra 1992. godine. Višenacionalna Bosna i Hercegovina, do tada u sastavu šire državne tvorevine, nije ranije prema pravilima Međunarodnog PEN-a imala pravo na samostalan centar.

31. oktobar 1992. bio je jedan od najtežih dana bombardovanja Sarajeva u toku njegove gotovo četverogodišnje opsade. Trideset i šest pisaca i spisateljica uspjelo je tog dana doći do sarajevskog hotela “Holiday Inn” i održati osnivačku skupštinu. Tom prilikom su, između ostalog, istakli:

Mi, dolje potpisani pisci, različitih nacionalnosti, političkih uvjerenja i umjetničkih stremljenja, sastali smo se ujedinjeni u saznanju da smo se svi mi i naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina našli pred sudbonosnom odlukom: opstati ili nestati. U tom povijesnom momentu pred nas se kao pisce i intelektualce postavlja zadatak da – uprkos razornoj agresiji i ratnom razaranju – odbranimo i za budućnost sačuvamo ideale nacionalne i građanske slobode, slobode ljudske misli i duha i slobodnog duhovnog stvaranja u državnoj zajednici u kojoj živimo i u kojoj će živjeti naša djeca.

Obilježavanje 30 godina rada P.E.N. Centra BiH održava u sklopu foruma „Vizija prošlosti“ pokrenutog prošle godine, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

– Nadamo se da ćete svojim prisustvom uveličati ovaj događaj i pridružiti nam se u ukazivanju na značaj i moć pisane riječi, na prošle ali i buduće izazove koji su pred njom – poručeno je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia