online slots game malaysia
SarajevoVijesti

SarajECO 2024: Na Ilidži uspješno okončana velika akcija čišćenja

Velika koordinirana akcija čišćenja koja se tokom ove sedmice odvijala na području općine Ilidža uspješno je okončana.

Akcija SarajECO rezultat je saradnje Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo i Općine Ilidža, a u kojoj su učestvovali KJKP Park, KJKP Rad, KJKP ViK, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, KJKP Pokop, JP Ilidža i Vatrogasno društvo Ilidža uz podršku Službe civilne zaštite Općine Ilidža.  

Radilo se na uklanjanju kabastog, nepropisno odloženog komunalnog otpada iz domaćinstava sa javnih površina na području šesnaest mjesnih zajednica. Uz to vršilo se ručno i mašinsko čišćenje, košenje i uređenje zelenih površina, obrezivanje stabala, a poseban akcenat je bio i na otčepljavanju odvoda na saobraćajnicama, saopćeno je iz Općine Ilidža.  

Tokom akcije, a prema izvještaju KJKP Rad, ukupno je utovareno i deponovano 152.580 kilograma otpada. Istovremeno je ručno očišćeno 270.900 metara kvadratnih i prikupljeno 27.250 kg frakcije i sitnog otpada, dok je mašinskim čišćenjem obrađeno 511.175 metara kvadratnih i sakupljeno 41.750 kg otpada.  

Samo vozila i mehanizacija KJKP Rad oprala su površinu od 1.044.493 metara kvadratnih, no oprana površina mnogo je veća s obzirom na to da su u akciji čišćenja učestovale i cisterne drugih preduzeća.  

Iz KJKP Park su tokom akcije popravili 163 rasvjetnih tijela, a servisirano je više od 100 klupa te je posječeno 11 stabala koja su ugrožavala sigurnost građana.   Odlična podrška velikom broju radnika kantonalnih preduzeća bili su učenici Četvrte, Pete i Desete osnovne škole, članovi Škole fudbala Šampion i studenti Internacionalnog univerziteta Burch, koji su svojim djelima pokazali da itekako vode brigu o svojoj životnoj sredini.  

Veliki doprinos petodnevnoj akciji dali su članovi Udruženja Kamp boraca općine Ilidža, a sjajna podrška bili su uposlenici i mehanizacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dok je Agencija za Agencija za čišćenje i održavanje zelenih površina MyHome uredila dio zelenih površina u mjesnoj zajednici Otes, a svima su uručene zahvalnice za učešće u akciji SarajECO 2024.  

– Želim se zahvaliti resornom ministarstvu, svim kantonalnim javnim preduzećima koja su učestvovala u ovoj akciji, baš kao i našem Javnom preduzeću Ilidža. Posebno hvala djeci i sugrađanima koji su se uključili u ovu akciju kako bi njihov svakodnevni životni ambijent bio još ljepši. Akciju smo okončali dodjelom zahvalnicima radnicima i dobrovoljcima koji su dali svoj doprinos da se Ilidža očisti i uredi – kazao je načelnik Nermin Muzur.

Foto: Općina Ilidža
0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia