ZZJZ KS: Paziti pri konzumiranju vode sa slavine

S obzirom na obilne kišne padavine koje su zadesile prostor Kantona Sarajeva i izlijevanje rijeka iz svojih korita, a posebno na prostoru općina Novi Grad i Ilidža, Zavod za javno zdravstvo KS je već od ranog jutra započeo sa aktivnostima iz svoga djelokruga rada.

Ekipe Službe za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine obišle su sva poplavljena područja i evidentirali poplavljene objekte. Također, uzeti su uzorci vode i isti su odmah poslati na analizu. Stanovništvu pogođenih krajeva distribuirane su preporuke za postupanje prije, u toku i nakon poplava.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje provođenje sljedećih mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem vode:

„Lična higijena je u rizičnim situacijama od izuzetne važnosti. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu tečnog sapuna – prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom, a pri tome posebno nadzirati održavanje higijene ruku djece“, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.