Obilježena 65. godišnjica RAD-a: Stvaranje ljepšeg okruženja za sve stanovnike Sarajeva ostaje naša misija

U prisustvu radnika i zvanica, među kojima su bili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, danas je u krugu KJKP RAD obilježena 65. godišnjica postojanja ovoga preduzeća.

Obraćajući se radnicima, ministar Bošnjak je poručio da su ime tog preduzeća u svojoj dugoj historiji opravdali nebrojeno puta. Kako je rekao, generacije onih koji su na bilo koji način ugradili dio sebe u ovo preduzeće i čistoću Sarajeva, nikada neće biti zaboravljeni.

„Svima veliko hvala na tome. Vi danas brojite oko 1.100 radnika različitih profila i zanimanja. S ponosom mogu reći da ste upravo vi najvažnija karika u cijelom sistemu komunalne privrede u Kantonu Sarajevo. Vi to znate. Zalaganjem i odnosom vi to svakim danom potvrđujete. Vlada Kantona Sarajevo i vaša sindikalna organizacija ove godine zajednički su kreirali korake na unapređenju statusa radnika u komunalnoj privredi“, naveo je ministar Bošnjak.

Ponovio je opredjeljenje Vlada KS i resornog ministarstva da u kontinuitetu unapređuju uslove rada i prava radnika komunalne privrede.

„U to ime želim pohvaliti saradnju s rukovodstvom ovog komunalnog preduzeća uz izraze uvjerenja da će ona svaki danom biti još i bolja. Izdvajanja po osnovu zajedničke komunalne potrošnje ove godine veća su nego ikada. Nabavka savremenih vozila također će se nastaviti usaglašenim planom, koji je zaista realan i zasnovan je na onome što je neophodno u ovo vrijeme kada moramo biti u korak s tehnološkim napretkom i u skladu sa svim procesima u koje je uključeno preduzeće RAD. Kada me pitaju, kažem da sve to moramo još više, još jače i još bolje, jer naši građani zaista zaslužuju najbolje“, naveo je ministar Bošnjak.

Kako je dodao, dugo se govori i o komunalnoj policiji.

„Ona napokon mora zaživjeti i opravdati svoju ulogu kako bi upravo vaše postojanje i vaš rad imao još veći i još bolji efekt“, poručio je ministar Bošnjak.

Iskoristio je priliku da izrazi riječi pohvale za edukativne projekte koje ovo preduzeće radi i u koje uključuje najmlađe sugrađane.

„Javna svijest o javnoj čistoći, o okolišu, o našoj sredini u kojoj živimo stalno i iznova se mora poticati i podizati na još veći nivo. Od ove godine Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo uveli su poseban pristup, što potvrđuje usvojena odluka Vlade o uspostavljanju projekta ‘Sarajeco’, čime smo zajedno krenuli raditi sveobuhvatno i na osnovama boljih koncepata“, zaključio je ministar Bošnjak.

U obraćanju prisutnima direktor KJKP RAD Nijaz Salamović podsjetio je da je, od skromnih početaka, pa do danas, ovo preduzeće napredovalo, transformiralo se i prilagođavalo raznim promjenama i izazovima u okolini.

„Naša predanost kvalitetu, pouzdanosti i brzi za naše građane, ostala je nepromijenjena, a naša misija ostaje ista – stvaranje čistijeg, sigurnijeg i ljepšeg okruženja za sve stanovnike Sarajeva. Ponosni smo na naša postignuća, ali isto tako i svjesni da to ne bi bilo moguće bez predanosti i truda naših zaposlenika, sadašnjih i bivših. Naši radnici su srce i duša naše firme, te im izražavamo iskrenu zahvalnost za njihovu predanost, radnu etiku i nepresušnu energiju koju svakodnevno unose u svoj posao“, poručio je direktor Salamović.

Kako je dodao, preduzeće kojim rukovodi ima priliku da nastavi rasti, razvijati i unapređivati usluge, te odgovoriti na nove prilike koje donosi budućnost.

„Nastavit ćemo ulagati u naše uposlenike, tehnologiju, inovacije  i održivost, kako bismo ostali lideri u našem područjui i nastavili pružati vrhunske usluge našim građanima“, poručio je direktor Salamović. 

Podsjetimo, 07.05.1959. godine predstavlja datum spajanja  tadašnjih preduzeća Gradska čistoća i Gradski putevi, u jedno, nazvano RAD, kome je osnovna djelatnost prikupljanje, transport i deponovanje otpada, te saniranje saobraćajnica, a čija djelatnost i naziv se nije mijenjao do danas.

Međutim, prisutni su danas imali priliku čuti da je historija javne čistoće u Sarajevu mnogo duža. Naime, Sanitarni odbor Grada Sarajeva još 1866. godine donio je odluku o redovnom čišćenju grada, čime je javna higijena postala organizovana forma. Kada bi se ta godina uzela kao validna za obilježavanje, kako je danas rečeno, danas bi slavili 158 godina postojanja.

Osim prisjećanja na dugu historiju i iznesenih planova za budućnost, prisutni su danas položili cvijeće i odali počast poginulim radnicima RAD-a u periodu 1992-1995. godina.