TVSA: Višegodišnji problem nedostatka parkinga u KS, djelomično će biti riješen u opštini Novi Grad

Višegodišnji problem nedostatka parking mjesta u Kantonu Sarajevo, mogao bi barem djelomično biti riješen u Opštini Novi Grad. Naime, na teritoriji Novog Grada nalazi se veliki broj etažnih garaža koje su oštećene tokom rata i od tada nisu u upotrebi u punom kapacitetu. Sanacija ovih garaža na Dobrinji i u Saraj polju najviše bi pomogla stanovnicima ovih naselja.

KJKP RAD ima dozvolu Ministarstva saobraćaja KS za upravljenje određenim parkinzima u naseljima Ciglane, Saraj polje i Dobrinja. U opštini Novi Grad su u pitanju etažne garaže koje su veoma slabo popunjene. U RAD-u su pozvali građane da umjesto parkiranja vozila oko zgrada, automobile parkiraju u etažnim garažama uz određenu finansijsku nadoknadu.

Dovoljno je da popune određeni zahtjev ili da traže da biva oslobođeno jedno mjesto obzirom da ima slobodnih mjesta, da koriste te garaže za parkiranje a da oslobode prostor koji se nalazi unutar naselja za neometano kretanje svih onih vozila, eventualno koja bi se mogla desiti kao što je hitna, vatrogasci”, rekao je Mirza Ramić, portparol KJKP “RAD”.

Opština Novi Grad se u više navrata obraćala Ministarstvu saobraćaja KS u vezi saniranja napuštenih etažnih garaža na području ove lokalne zajednice s ciljem izmještanja automobila koji su nepropisno parkirani. Odgovor je bio negativan, jer su te garaže oštećene u ratu i predstavljale bi opasnost za potencijalne korisnike.

“Nije izvjesno da će se u narednom periodu značajan broj parking mjesta etažnih garaža novih popraviti jer su to izuzetno velika sredstva, ali ako uzmemo u obzir postojeće poluukopane etažne garaže kojim gazduje i upravlja RAD, nisu velika sredstva da se ona saniraju, adaptiraju, statički ojačaju, da se te krovne etaže koje su izuzetno velike, da se stave u funkciju i samim tim da se rehabilituje saobraćaj u mirovanju, rekao je Kenan Bukva, Služba za investicije i komunalne poslove Opštine Novi Grad.

U Ministarstvu saobraćaja su svjesni višegodišnjeg problema nedovoljnog broja parking mjesta u Kantonu. Inicijativa Novog Grada bi uskoro mogla dobiti zeleno svjetlo.

Planirali smo da se izvrši sanacija tih objekata. Pogotovo, na dijelu Dobrinje i Općine Novi Grad. Mi smo imali i već određene razgovore i sa općinskim načelnikom. Mi ćemo poduzeti konkretne korake u narednom periodu da se osposobe i ta parking mjesta. Moraćemo angažovati ljude iz struke, dobre statičare, koji će nam reći da li je to uopće izvodljivo i da li je opravdano raditi te parking”, kazao je Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

Procjenjuje se da na teritoriji Opštine Novi Grad se nalazi između 1.000 i 1.500 parking mjesta koja su neiskorištena. Sanacija bi u velikoj mjeri pomogla građanima koji često plaćaju kazne zbog nepropisnog parkiranja, čak i kada parkiraju pored stambenih objekata u kojima žive.

Amer Martinović, TVSA