Suljagić u UN-u: Srebrenica ne smije biti marginalizirani dio historije

 U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku danas je upriličena panel diskusija pod nazivom “Memorijalizacija genocida: pravda, istina, iscjeljenje”, na kojoj se obratio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, koji je među onima koji su preživjeli genocid.

Suljagić je kazao da su u prethodnih 29 godina morali dokazati “svaki detalj patnje” koju su proživljavali, ali da su to uradili uz naučne metode koje su bile tada dostupne civilizaciji.

– Kao rezultat toga mogli smo dokazati, na primjer, da su djelići stakla pronađeni 30 kilometara južno od Srebrenice, u sekundarnoj grobnici, da su poticali iz primarne grobnice koja je bila 40 kilometara sjeverno od enklave, a zatim su se dokazivala masovna pogubljenja – rekao je Suljagić, javlja Anadolu.

Dodao je da se tada po prvi put u svijetu primijenila i metoda analize DNK za dokazivanje genocida.

– Također smo imali pomoć činjenice da su počinitelji bili toliko uvjereni da nikada neće biti kažnjeni. Znamo ko je povukao obarač, kada, gdje, ko je upravljao mašinama, a ko je čak dobavljao gorivo da bi se ljudi mogli sahraniti, a zatim dalje prebacivati. Mi smo to sve dokazali, sve smo to dokumentirali. Majke su prelazile stotine kilometara da se pojavljuju pred sudovima u stranim državama da svjedoče na stranim jezicima o ubistvo njihove djece – kazao je Suljagić.

Poručio je da se “naša borba i dalje nastavlja” kako bi osigurali da Srebrenica “ne bude samo dio margina historije i neki marginalizirani dio u prosperitetnoj historiji”.

– Prije 29 godina ja sam stao ispred Ratka Mladića i on je bio siguran da neću preživjeti. A danas imamo Memorijalni centar u Srebrenici, a ja sam direktor. Mladić je u zatvorskoj ćeliji i on će jednostavno morati da se sjeća horora koji je počinio zajedno sa svojim borcima. A mi preživjeli idemo dalje. Našli smo novu svrhu u životu, osnovali smo porodice. Obnovili smo naše zajednice. Počinitelji, sa druge strane, su zarobljeni u prošlosti i oni su ophrvani svojom mržnjom. Oni i dalje cijene te grozne tamne vrijednosti i genocid protiv nas -rekao je Suljagić .

Naglasio je da svoju djecu podučavaju o važnosti sjećanja, ali i oprosta, da se suzdrže od teških riječi, ali da se sjećaju.

– Nikada nismo odustali od borbe, bez obzira na izglede. 1995. godine niko nije vjerovao da imamo šansu, ali mi smo ovdje danas, obraćamo se Ujedinjenim nacijama, cijelom svijetu, usvajamo rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici. Naše prisustvo ovdje je dokaz rada generacija u prethodne tri decenije”, poručio je Suljagić i pozvao prisutne da posjete Srebrenicu.

Domaćin današnjeg panela je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Iz Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama su ranije naveli da ova panel-diskusija ima za cilj proniknuti u višestruke dimenzije i važnost obilježavanja sjećanja na genocid, s posebnim fokusom na genocid u Srebrenici, ne samo u svjetlu predloženog nacrta rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom obilježavanje genocida u Srebrenici 1995.

Među učesnicima panela je i Munira Subašić iz udruženja “Majke Srebrenice”.

Generalna skupština UN-a se 2. maja trebala izjasniti o Rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odgođeno.

Ovo je drugi put da se glasanje pomjera – prvi put se trebalo održati 27. aprila.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.