Kolektiv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike posjetio Potočare

Kolektiv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike boravio je danas u posjeti Memorojalnom centru Potočari gdje su obišli muzejsku postavku genocida u Srebrenici, Memorijalni kompleks i učenjem fatihe i polaganjem ljiljana odali počast žrtvama genocida.

Nakon posjete Potočarima kolektiv Ministarstva predvođen ministrom Adnanom Delićem posjetio je i Međunarodni fond solidarnosti Emmaus, a potom i majke Srebrenice smještene u Emmausovom naselju Dom za stara lica Hatidža Mehmedović.

Delić je rekao da je današnja posjeta Srebrenici bila izuzetno emotivna i značajna za  kolektiv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

– Naša delegacija posjetila je Memorijalni centar Potočari, gdje smo odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Obišli smo muzejsku postavku, Memorijalni kompleks, te se poklonili žrtvama polaganjem ljiljana i učenjem fatihe i minutom šutnje – kazao je Delić.

Nakon Potočara, posjetili su i Međunarodni fond solidarnosti Emmaus, gdje su se susreli s majkama Srebrenice smještenim u Emmausovom naselju Dom za stara lica Hatidža Mehmedović.

– Njihova snaga i dostojanstvo u srcima svih nas ostavili su dubok trag, podsjećajući nas na važnost sjećanja i solidarnosti u izgradnji bolje budućnosti – saopćeno je iz Ministarstva.

Delić je izrazio duboko poštovanje prema žrtvama genocida i podršku nastojanjima za očuvanje sjećanja na stradanje Srebreničana, kao i podršku projektima koji pružaju pomoć preživjelima i njihovim porodicama.

– Ova posjeta ostavila je snažan utisak na sve nas i potvrdila važnost kontinuirane podrške procesu pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine – zaključio je ministar.

Podsjetio je da svi zajedno očekujemo skoro usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN-u početkom maja jer žrtve, a i živi zaslužuju Međunarodni dan genocida u Srebrenici, radi sjećanja i čuvanja od zaborava ne samo nas nego i generacija koje će o genocidu morati učiti iz knjiga kad više ne bude majki Srebrenice da evociraju sjećanja i iznova žive sve što su tog teškog jula 1995. preživjele.