TVSA/VIDEO/Radnici GRAS-a će u narednim danima organizirati mirne proteste

Sindikat komunalne privrede GRAS-a će u narednim danima organizirati mirne proteste. Radnici još nisu primili plaću zaavgust iako je u ponedjeljak potpisan, kako su ga svi nazvali, „historijski sporazum“ kojim bi trebalo da budu riješeni problemi u ovom preduzeću.
Zbog duga od 160 miliona maraka prema Poreznoj upravi FBiH i Upravi za indirektno oporezivanje, račun GRAS-a je blokiran i ne mogu se obavljati transakcije. U Vladi KS kažu da je novac osiguran, ali da će plaća biti isplaćena nakon što se GRAS odrekne tužbi protiv Kantona, a radnici od kamata na tužbe po osnovu Kolektivnog ugovora.

Historijski sporazum, višedecenijski problemi. Radnici bez plate od avgusta, plin nestao, gorivo pri kraju. Dvadeset autobusa parkirano u garaži zbog nedostatka novca za registraciju. Svakog momenta gradski saobraćaj može stati. Advokat koji zastupa GRAS ima potpisanu izjavu za povlačenje tužbenih zahtjeva protiv Kantona, što bi se trebalo desiti u naredna dva dana, kažu radnici.
Tužbe radnika su privatne i Sindikat ne može garantovati da će oni odreći kamata. Iz Ministarstva apeluju na Upravu i Sindikat da što prije prikupe potpise radnika koji se odriču kamata na svoja potraživanja. U Sindikatu su razočarani odnosom Vlade. Na proteste će izaći jer, kažu, drugih opcija nemaju.
Jasmin Begić, TVSA
Pogledajte