TVSA/Video: Pripremljen prijedlog Zakona o poticanju razvoja male privrede

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji sa realnim sektorom i federalnim institucijama pripremilo je prijedlog Zakona o poticanju razvoja male privrede. Njime se između ostalog predviđa više sredstva za ovu granu privrede i lakše procedure za dobivanje sredstva.

Poticaji za malu privredu sad se dodjeljuju prema pravilniku i godišnje resorno ministarstvo izdvoji oko milion KM.

Ta sredstva nisu bila dostatna i mnogi projekti obrtnika nisu bili   finansijski podržani, naglašavaju u obrtničkoj komori. Donošenjem zakona o poticajima to više nebi bio slučaj.

Prijedlogom Zakona posebno će biti zadovoljni obrtnici iz starih zanata jer su predviđeni poticaji za opremu, edukaciju, nabavku mašina i promociju bez velike papirologijem navode u federalnoj obrtničkoj komori.

Uz ovaj prijedlog zakona Vlada Federacije usvojila je zaključak da ministarstvo finansija razmotri mogućnosti vraćanja porezne osnove za obrte na raniji nivo ističe resorni minisatar. Također kaže za 10-15 dana na Vladi će se naći tekst zakona o obrtu u Federaciji i predloži će se da ga Parlament usvoji po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o poticajima treba da se nađe na vladi federacije za desetak dana i nakon toga bi bio upućen parlamentu na usvajanje istaknuto je na okruglom stolu. 

Goran Morić, TVSA