TVSA: U kojoj mjeri je iskorišten potencijal federalnog korona- zakona?

Iz Vlade poručuju da su su pomogli blizu 400 hiljada radnika, da su pomogli cestogradnju te da traže modalitete da ubuduće pomoć i mjere budu preciznije usmjerene. Ekonomski stručnjaci predlažu selektivnost pri realizaciji ekonomskih mjera. Imaju i primjedbe na dosadašnju sporost pri realizaciji federalnog i ostalih zakona.

Na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona-virusa, za tromjesečne subvencije na doprinose iskorišteno je 90 miliona maraka. Cjelokupan fond je 488 miliona.

„Svi koji su ispunjavali uslov, da su imali pad prometa najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine su, u suštini, dobili subvenciju. Ako gledamo konsolidovano, za tri mjeseca subvenciju je dobilo nešto više od 390 hiljada radnika.“, kazao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Rezultat Zakona je i Garantni fond čiji je potencijal pola milijarde maraka. Vlada Federacije će ubrzo usvojiti programe za sektore u kojima će biti korišten.

„Od preostalih sredstava, 150 miliona su namjenska sredstva za izgradnju cesta, koja se neće dirati – biće iskorištena za tu namjenu. Od preostalih sredstava još uvijek se traže modaliteti koje narednih nekoliko dana, možda naredne sedmice ćemo izaći s nekim prijedlogom za neki dio sredstava koji će biti plasiran prema nekim sektorima koji su najugroženiji, prema sektorima koji imaju potencijal za najbrži oporavak.  Ali da to ostavimo za narednu sedmicu da vidimo kako će Vlada iskoristiti neki dodatni dio sredstava.“, istakao je Miraščić.

Akademik Muris Čičić smatra da su federalni i ostali slični zakoni bili solidni, u skladu s mogućnostima, da su pomogli, ali ima primjedbu na njihovu realizaciju.

„Jako sporo je bilo, u neka doba privrednici nisu znali kada će biti i kako“, kazao je prof. dr. Muris Čičić, ekonomski stručnjak.

Aziz Šunje, sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, tvrdi da su stranačka neslaganja u Federaciji doprinijela problemima u raspodjeli novca. Uz to, smatra da se tom poslu trebalo pristupiti preciznije, odnosno znatno selektivnije.

„Znatno selektivnije u smislu  nema dvojbe da se identificiraju industrije koje trebaju veću pomoć. Zna se koje su industrije pogođene pandemijom u najvećoj mjeri, da ih sada ne spominjem, zna se da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu. I da se onda određenim industrijama osigurava pomoć po tačno određenim kriterijima i da se osigura puna transparentnost.“, kazao je prof. dr. Aziz Šunje, ekonomski stručnjak.

Korištenje namjenskih sredstava, posebno za niže nivoe vlasti, federalnim korona-zakonom stavljeno je na raspolaganje između 80 i 100 miliona maraka, napominju iz Vlade. Dodaju i to da je privredi pomognuto obustavom plaćanja akontacije poreza na dohodak i poreza na dobit. Iz Vlade kažu da je Zakon bio kreiran da amortizuje prvi udar na ekonomiju.

Suad Karamustafić, TVSA