Sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici finansirat će KS

Sporazum o smještaju socijalno ugroženih osoba žrtava nasilja u porodici u Sigurnu kuću – Sklonište za zlostavljane žene i djecu, potpisale su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

„Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku da Kanton Sarajevo preuzme na sebe obavezu finansiranja rada Sigurne kuće, kao vida zbrinjavanja žrtve nasilja koje podrazumijeva fizičku zaštitu i psihosocijalnu podršku. Snažno smo opredijeljeni za borbu protiv nasilja u porodici.

Za odluku o finansiranju Sigurne kuće smo bili dodatno podstaknuti alarmantnim podacima o porastu nasilja u porodici od početka pandemije“, istakla je ovom prilikom ministrica Prvulović. Sigurna kuća je poseban vid skloništa u koje se privremeno zbrinjava žrtva nasilja u porodici radi osiguranja fizičke zaštite i ostvarivanja prava i interesa žrtve nasilja u porodici, bez straha i opasnosti po život. Sigurna kuća, osnovana od strane Fondacije lokalne demokratije 2000. godine, je jedina sigurna kuća na području Kantona Sarajevo u okviru koje se permanentno odvijaju tri servisa: – sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici, – sklonište za djevojke žrtve seksualnog zlostavljanja, incesta, silovanja, nasilja u porodici i drugih oblika nasilja, a od 2002. godine odnosi se na zaštitu djevojaka starosne dobi između 12 i 18 godina, – SOS crvena linija, telefon za prijavu i reagovanje na nasilje u porodici.