Sarajevski srednjoškolci u Srebrenici

U okviru projekta “Njegovanje kulture sjećanja”, nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, ove školske godine bit će nastavljena posjeta učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Planirano je da Memorijalni centar ove školske godine posjeti 4.065 učenika drugih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo. Posjete će se realizirati od danas do 11. aprila, a prvu grupa od 400 učenika jutros je otputovala u Srebrenicu.

“Na ovaj način nastavljamo njegovati kulturu sjećanja i pamćenja. Zbog pandemije imali smo pauzu od dvije godine, međutim, vraćamo se našim redovnim obavezama. Kažem obavezama, jer u suštini, historija se ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče. Ovi mladi ljudi uskoro će biti donosioci odluka u Bosni i Hercegovini. Veoma je važno da im pružimo priliku da vide o kakvom razmjeru zločina genocida je riječ. Kada dođu u Potočare, vide bijele nišane, čuju historijski čas preživjelih, sve će im se samo kazati. Oni će, naravno, učiti i o presudama, ali važan je njihov lični doživljaj na mjestu gdje se desio genocid, gdje su razdvajani muškarci i žene, gdje su mnogi ostali bez svojih najmilijih”, rekla je ministrica Hota-Muminović.

Kako je navela, poslije ovakvih posjeta, učenici svijet gledaju drugačijim očima te je važno naučiti ih da kontruktivno pamte i sjećaju se.