Ko brine o najugroženijim slojevima društva?

Ko brine o najugroženijim slojevima društva ? S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini povećan broj nezaposlenih i osoba koje trebaju neki vid socijalne pomoći. Javne kuhinje i razna udruženja jedini su spas za socijalno ugrožene kategorije.

Javna kuhinja koja djeluje pri Crvenom križu u Kantonu Sarajevo, u našem gradu svakodnevno se brine da topli obrok dobiju svi kojima je potrebno, čak i oni koji nisu korisnici. Dok sa neizvjesnošću čekamo zimu, broj korisnika svakodnevno je u porastu.

Građani su u jako teškoj situaciji, ja sam godinama u ovoj organizaciji, nikad teže nije bilo. Traže pakete, hranu, dolaze da kažu da nemaju šta da jedu. Mi pomognemo koliko možemo, ali ne možemo da pomognemo svima. Ima više mlađih zato što ostaju bez posla, mnoge se firme zatvaraju zbog ove ekonomske situacije, tako da sad nažalost ima puno mladih osoba“- rekla je Eneida Višo.

Veliki je broj onih koji imaju male penzije, ali im ta penzija ne može ostvriti pravo da postanu korisnici , jer prelaze limit, od minimalne penzije. Čak i ako imaju jedan kvadrat stana više. Kuhinja crvenog Križa Kantona Sarajevo broji oko 1.000 korisnika.
Broj korisnika sa zimom bi mogao porasti, a konstantni udari na džepove građana ne prestaju.

Vidim da je bilo govora da se subvencionira trošak električne energije. Mislim da je to dobar put. Direktni transferi su po meni najbolji način da se pomogne stanovništvu, jer stanovništvo će definitivno trebati pomoć jer plate i penzije niti blizu ne prate, niti će moći pratiti rast cijena” – rekao je Muharem Karamujić.