Hurem za TVSA: Bilo je suza kad vam kažu ‘ Može bilo koji sport, samo ne fudbal’

Da fudbal nije samo najvažnija sporedna stvar za muškarce, nego i za žene, svjedoče brojne fudbalerke i klubovi iz naše države.

U posljednjih deset godina zabilježena je ogromna ekspanzija, popularizacija i njegov razvoj. No predrasude, s kojima se bore postižući dobre rezltate na terenu, i dalje postoje. Ove djevojke jedne su od onih koje našu državu predstavljaju u najboljem svjetlu.

Gošća Sarajevskog jutra bila je Samira Hurem, dobitnica plakete Kantona Sarajevo za doprinos u afirmaciji ženskog fudbala i druge aktivnosti.

-Bilo je teško, bilo je suza i kod mene kad dobijete rečenice ‘Može bilo koji sport, samo ne fudbal’, ali vidim da djeca žele. Vrlo mali broj igračica došle su sa željom da treniraju fudbal, sve sam ih ja morala tražiti, razgovarati, ići kući roditeljima, obećavati da će sve biti dobro. Uspjela bih ubijediti da je fudbal dobar za njihov razvoj. No, išli smo nekim tokom, ali kada vi nemate uslove, kad morate doći u park, obaviti s njima trening, pa vas otjera policija, što je normalno jer ne možete u parku trenirati, pa odemo na Ilidžu, pored Željeznice, odakle me niko ne otjera, pa im foliram da je tu zdravo… Ali, drago mi je da sam uspjela, o tome se može knjiga napisati i možda ću to i uraditi – kazala je Samira Hurem u razgovoru za TVSA.

SFK Sarajevo uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda jer su osvojile 20 uzastopnih titula prvaka.

-Više ne brojim titule, ali moj motiv u poslu je da nekog učinim boljim. Nikad nisam razmišljala o rezultatima. Moj rezultat je upravo nagrada da vam neko cijeni ono što radite. Svojim igračicama kažem – želim da vas učinim boljim, da budete bolje sportistkinje, bolji ljudi, da radite bolje na terenu ako možete, da imate radne navike, a sve se to na kraju kruniše rezultatom – poručuje Hurem, a čitav razgovor poslušajte u videu.