Hitni medicinski timovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo tokom vikenda testirali su 137 osoba

Još uvijek nema masovnih testiranja. Testiraju se pacijenati kod kojih postoji indikacija kao mogućnost zaraze koronavirusom ali i osobe koje su boravile u karantinu. Hitni medicinski timovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo tokom vikenda testirali su 137 osoba. Posjetili smo jednu od novih Ciovd ambulanti , evo šta smo zabilježili.

“Ulaz u domove zdravlja opet nije slobodan u smislu da nema trijažni punkt, on mora postojati samo zbog mjerenja temperature kako bi se prepoznao možda suspektni na korona virus jer se radi uvijek po pravilu o malim temperaturama koje vi ne možete prepoznati. Ne smije se desiti da u redovni dom zdravlja uđe neko ko je suspektan na korona virus, zato postoji korona centar.”, kazao je Arman Šarkić, PORTPAROL JU DOM ZDRAVLJA KS.

Osim u Saraj-Polju, uzimanje briseva kod pacijenata sa sumnjom na COVID 19 radit će se i u ambulantama na Ilidži i u Semizovcu. Testiranje se ne radi po želji pacijenta. Za to moraju postojati simptomi koji ukazuju na zarazu.

Za testiranje se uzima bris nosa i grla. U prosjeku se to uradi kod 60 do 70 osoba, ali postoje dani kada taj broj skoči na 200.

Mašo Karavdić, TVSA

Pogledajte…