Cavusoglu: Grčki ambasador pozvan na razgovor zbog naslova grčkog lista o Erdoganu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je u MVP pozvan grčki ambasador Michael-Christos Diamessis zbog naslova grčkog lista ”Demokratia“ koji je za predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koristio teške uvrede i psovke, javlja Anadolu Agency (AA).

”Nažalost, danas je jedan grčki list dao krajnje prezriv naslov. Mi smo pokazali potrebnu reakciju. Grčkog ambasadora smo pozvali u ministarstvo i na najstrožiji način reagirali”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je i kako se ambasador Republike Turske u Atini Burak Ozugergin danas sastao s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.

”Ovo zapravo, nažalost pokazuje kako su puni prijezira. Ne treba se spuštati na taj nivo. U našim listovima, naši mediji ponekad kritiziraju grčke političare ili nekog drugog političara, ponekad su to oštre kritike. U okviru medijskih sloboda i nas kritikuju. To je prirodno. Ponekad su kritike oštrije, bude nam žao, ali i to se dešava. To može biti u okviru medijskih sloboda, ali uvrede nikako ne bi smjele bili u okvirima medijskih sloboda”, smatra Cavusoglu.

Pozdravio je i reakciju Ministarstva vanjskih poslova Grčke koje je navelo kako ova situacija nema veze s medijskim slobodama, te ju je oštro osudilo.

”Ukoliko to ne povezuju s medijskim slobodama, onda su dužni i s pravnog aspekta učiniti potrebno”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je i Direktorat za komunikacije reagirao.

Osvrnuo se i na kiparsko pitanje.

”Mi smo više puta ponovili kako nećemo pregovarati o federaciji”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako se neće ni upuštati u avanture koje neće dati rezultate.

”Mi ne možemo počinjati gdje smo stali. Nije moguće da pregovore počnemo odakle su počeli (pregovori, op.a.) u Crans-Montani. Ti pregovori su završeni, nisu uspjeli. Nema smisla upuštati se u avanturu koja će biti bezuspješna”, smatra Cavusoglu.