Prekinuta sjednica Skupštine KS, Forto povukao sve tačke dnevnog reda

Zbog tvrdnje opozicije da je sazvana neustavno, prekinuta je sjednica Skupštine KS.

Zastupnici Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte pozvali su se na presudu  Ustavnog suda FBiH koji je u martu donio odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan.

Na početku sjednice predsjednik Kluba SDA Mahir Dević upozorio je da će ako sjednica bude nastavljena biti prekšen član 71. Poslovnika o radu te da će sve tačke i zakoni koji se usvoje biti ništavni.

– Želim da Vas upozorim, predsjedavajući i kolege u Skupštini KS, da potpuno identični razlozi neustavnosti koji su utvrđeni od Ustavnog suda za sazivanje 43. radne sjednice Skupštine KS, a koji su utvrđeni i prilikom sazivanja 41. i 38. sjednice Skupštine KS su prisutni i danas u nastavku 49. radne sjednice,” poručio je Dević.

Nakon pauze, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić na sjednicu je donio kompletan printani material koji je neophodan za sve tačke dnevnog reda, s obzirom da se presuda Ustavnog suda odnosi na to da zastupnici ranije nisu dobili printani materijal za sjednicu.

Predsjedavajući Okerić poručio je da SDA i DF preko premijera FBiH Fadila Novalića i apelacija Ustavnom sudu FBiH svjesno blokiraju procese u KS.

Nakon ovih dešavanja, premijer KS Edin Forto povukao je sve tačke dnevnog reda uz obrazloženje da to čini iz tehničkih razloga.