KS: Omogućeno preuzimanje digitalnih certifikata

Od danas je u funkciji nova aplikacija putem koje građani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19. Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo omogućio je dostavu i preuzimanje certifikata o vakcinaciji sa QR kodom – do sada je generirano više od 10.000 certifikata.

Građani Kantona mogu putem online aplikacije da preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani Covid-19 i to: certifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom Covidu, kao i rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji.

Mogućnost preuzimanja navedenih dokumenata zavisi isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od zdravstvenih radnika u ordinaciji gdje je pružena usluga ili na punktu masovne vakcinacije u “Zetri”, na što Zavod nema uticaja.

Preuzimanje certifikata bit će omogućeno i građanima koji su se vakcinisali izvan KS i u drugim državama, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente, te vakcinacije putem ranije uspostavljene aplikacije.