Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turske Yusufa Tekina, bosanskohercegovački ministri za obrazovanje učestvovali su u višednevnoj radnoj posjeti u Turskoj, u sklopu programa “Obrazovna saradnja između Türkiye i Bosne Hercegovine”.

U organizaciji Ureda za obrazovanje turske ambasade u Sarajevu, u Turskoj su boravili bh. entitetske ministrice za obrazovanje i nauku FBiH Jasna Duraković, prosvjete i kulture RS Željka Stojičić te kantonalni ministri za obrazovanje Naida Hota Muminović iz Kantona Sarajevo, Ahmed Omerović iz Tuzlanskog kantona, Mirza Mušija iz Zeničko-dobojskog kantona, Denis Osmankić iz Unsko-sanskog kantona, Adnan Velagić iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Alisa Alikadić Herić iz Bosansko-podrinjskog kantona, Ana Andić iz Posavskog, Ante Tadić iz Kantona 10, kao i drugi uposlenici ministarstava, saopćeno je iz ambasade Republike Turske u BiH.

Nakon održanog sastanka sa pomoćnicima turskog ministra nacionalnog obrazovanja Omerom Farukom Yelkencijem i Celilom Eren Okten, u sklopu programa je posjećen jedan od najuspješnijih turskih univerziteta, Tehnički univerzitet u Istanbulu i univerzitetski Tehnološki park (Teknopark). Održane su prezentacije i razmjena iskustva u sklopu obrazovne saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske te projekata Moj izbor je turski i bratimljenje škola, koji se realizuju u koordinaciji sa Institutom Yunus Emre.

Delegacija iz BiH se sastala sa guvernerom Istanbula Dauvutom Gulom, predsjednicom Upravnog odbora IUS-a Sevgijom Kurtulmus i predsjednikom Privredne komore Istanbula Šekibom Avdagićem.

Također, delegacija je prilikom posjete sjedištu Maarif fondacije održala sastanak sa predsjednikom Birolom Akgunom, gdje se razgovaralo o aktivnostima Maarif fondacije u BiH. U sklopu programa, čiji je domaćin Direktorij ministarstva nacionalnog obrazovanja pokrajine Istanbul, delegacija iz BiH je imala i priliku pobliže se upoznati sa bogatom i dugogodišnjom baštinom Istanbula.