Delegacija KS položila cvijeće i odala počast povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana, a u okviru Dana Kantona Sarajevo, delegacije Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na Mezarju „Kovači“, Spomen-obilježju „Vječna vatra“ i Spomen-parku Vraca.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ovom prilikom kazao je da ako ne njegujemo i ne obilježavamo sve vrijednosti borbe protiv fašizma, nikada ga nećemo pobijediti.

„Mislili smo da smo pobijedili fašizam ali, nažalost, on je počeo da ponovno bukti 90-tih godina, kada smo sve njegove surove posljedice najviše osjetili mi. Svjesni smo da fašizam nikada nećemo pobijediti, ako ne njegujemo i ne obilježavamo sve vrijednosti borbe protiv ove pošasti na kojima se, u ostalom, temelji naša državnost“, poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Kako je potcrtao, bitno je i da jačamo institucije Bosne i Hercegovine, ulažemo u obrazovanje i u nauku, jer je to najbolji preventivni način borbe protiv fašizma.

„Cilj nam je da se on potencijalno nikada više ne desi na ovim prostorima i da sve njegove posljednice ponovno ne osjetimo na svojoj koži, kako to danas, nažalost, osjećaju građani Ukrajine, Palestine, Gaze i drugih ratom ugoženih područja u svijetu“, zaključio je premijer Uk.

Osim predstavnika Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, cvijeće su položile i počast odale i brojne druge delegacije s državnog, federalnog, gradskog i općinskog nivoa vlasti, te predstavnici brojnih udruženja.

U povodu Dana pobjede nad fašizmom na Spomen-obilježju Vraca održan je i prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji SABNOR-a BiH, u saradnji s Vladom KS.