Biserko: Neohodno je da se sve građanske snage, partije i pokreti ujedine na čitavoj teritoriji BiH (TVSA/VIDEO)

„Gdje nas je doveo etnonacionalizam i kako dalje?“, odgovor na ovo pitanje pokušala je dati Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji na redovnoj online sesiji Kruga 99.

Jedna od autorica ideje i teksta “Gdje nas je doveo etnonacionalizam i kako dalje?” kazala je da se Balkan sada nalazi u fazi kada je neophodan jedan pozitivan pristup budućnosti i u očekivanju nekog značajnijeg angažmana Amerike i Evrope.

„Nakon što je Balkan postao poprište geostrateških nadmetanja određeni krugovi ponovo priželjkuju rekompoziciju Balkana. Tome u prilog govore i brojni non paper-i koji sve učestalije cirkulišu. Srbija je značajan faktor stabilnosti ili nestabilnosti regiona. Zato je njena fiksacija na nacionalnu državu koja će ujediniti sve Srbe još uvijek aktuelna i glavna je prepreka konsolidaciji regiona ali i same Srbije“, kazala je Biserka.

Dodala je da proces etnonacionalizacije društva postaje dominantan u svim jugoslovenskim društvima. ..Kako je istakla „Neophodno je da u očekivanju da Amerika i Evropska unija krenu u završavanje nezavršenog na Balkanu, da se sve građanske snage, partije i pokreti ujedine na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Zbog svega navednog, Evropska unija mora da definiše mapu puta za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija mora izdvojiti Bosnu i Hercegovinu s obzirom na kontinuirano miješanje susjednih zemalja, zaključak je sa današnje sesije kruga 99.

Mirza Kolar, TVSA