Uvode se mnoge novine: Skupština KS usvojila tri važna zakona iz oblasti saobraćaja

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, usvojeni su Zakon o cestama KS, Zakon o javnom prijevozu putnika u KS i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području KS.

“Zakonska rješenja koje smo pripremali i koja su danas podržali zastupnici izuzetno su bitna i značajno će doprinijeti razvoju saobraćaja u našem kantonu. Prvi put imamo jasne zakonske odredbe koje se tiču cesta i javnog prevoza putnika”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Kada je riječ o Zakonu o cestama, njime se uređuje kategorizacija javnih cesta, koja od 2018. nije postojala, kao i upravljanje cestama. Zakonom se također definiraju načini za planiranje, gradnju, rekonstrukciju, sanaciju, održavanje, ugovaranje i ustupanje radova. Pored toga, odredbama ovog zakona uređuje se zaštita cesta i uslovi odvijanja saobraćaja na cestama, koncesija na javnim cestama, finansiranje javnih cesta, upravni nadzor nad provođenjem zakona, kazne i druga pitanja od značaja za KS iz oblasti cesta. Zakonom je predviđeno osnivanje javnog preduzeća Ceste Kantona Sarajevo.

Zakonom o javnom prevozu putnika, prvi put nakon deset godina, postojat će propis koji je donio nadležni organ. Na taj način će se stvoriti pretpostavka da se u potpunosti upravlja i regulira održavanje javnog linijskog prevoza putnika na području KS.

Ovim zakonom doći će i do organizacionih promjena u Ministarstvu saobraćaja, na način da će biti formirano tijelo koje će upravljati javnim prevozom. Odredbama ovog zakona uređuju se specifičnosti organizacije javnog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo, s obzirom da se radi o komunalnoj djelatnosti javnog prevoza putnika na urbanom području sa velikim brojem stanovnika na relativno maloj površini.

Definisana je i mreža linija kao jedna od specifičnosti u odnosu na organizaciju javnog prevoza putnika u drugim dijelovima Federacije BiH. Također, bitno je istaći da je definisana i obaveza osiguranja javne funkcije prevoza i održavanja kontinuiteta u ovoj komunalnoj djelatnosti. Jasno su definisani postupci u slučaju neredovnog održavanja linija, obaveze operatera u slučaju odstupanja od registrovanog reda vožnje, te mogućnosti bržeg djelovanja za osiguranje prevoza u slučaju da neki od operatera ne ispunjavaju preuzetu obavezu održavanja linija.

Zakonom o uređenju saobraćaja, između ostalog, definirano da je za uspostavu i održavanje svjetlosne saobraćajne signalizacije nadležno Ministarstvo, što nijednim važećim zakonom nije bilo propisano.