TVSA: Buća Potok – u Omera Kovača Čikmi voda curi mjesecima, mještani se boje aktivacije klizišta

I dok su u pojedinim naseljima redukcije vode redovne, u drugim voda curi po ulici. Skoro 5 mjeseci u Ulici Omera Kovača Čikma kod broja 3 voda se iz lokalnog rezervoara slijeva niz ulicu. Mještani se boje kako bi se na tome mjestu moglo reaktivirati klizište. Nekoliko puta su na to upozoravali Opštinu Novi Grad, Vodovod i kanalizaciju, kao i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove. U Vodovodu kažu kako će uraditi sve što je do njih.

Prije 19 godina kod rezervoara u Buča Potoku aktivirano je klizište. Klizište je tada sanirano, urađena je drenaža, a iznad naselja izgrađen potporni zid. Prije pet mjeseci voda se ponovo počela nakupljati inastao je mali bazen u šumi. Mještani smatraju da curi iz rezervoara.

Ekipa iz Vodovoda i kanalizacije danas je bila na terenu. Rekli su im da je za rješavanje ovog problema zadužen Zavod za izgradnju KS.

Mještani su zbog svega zvali i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove. Kažu da je inspektor bio na terenu i napravio nekoliko fotografija. Kako će biti riješen ovaj problem – biće poznato nakon što se utvrdi kvar, kažu u Vodovodu.

„Ono što bude s naše strane potrebno i mi ćemo uraditi, privremeno, a neki veći zahvat ćemo vjerovatno raditi u saradnji sa nadležnom Opštinom“, rekao je Enver Hadžiahmetović, direktor KJKP ”Vodovod i kanalizacija”.

Za to vrijeme mještani uz pomoć šlaufa nastoje spriječiti poplavu. Pitka voda se kroz šumu i preko ceste usmjerava drugim kanalima. Zbog curenja su nastale pukotine na cesti i zidovima u dvorištima kuća.

„Ostat ću bez kuće, ode kuća, ali hajde što ću ostati bez kuće, srušit će se zidovi kuće, plafon će pasti na mene“, rekao je Amir Gagula, mještanin.

„Ja sam sinoć popio leksilijum, ovo traje mjesecima“, istakao je Miralem Gagula, mještanin.

Mještani smatraju da ovaj problem mora biti što prije riješen. Ako se uđe u jesen voda će poplaviti kuće, klizište će se reaktivirati, a životi ljudi i putna komunikacija biće ugroženi.

Jasmin Begić, TVSA