
Gosti Sarajevskog jutra su bili trener italijanske kulinarske reprezentacije Gian Luca Tomasi i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kuhara Nihad Mameledžija.
Tomasi će zajedno s Nihadom formirati i obučavati BiH reprezentaciju.
On je govorio o bosanskoj kuhinji, koja je različita od talijanske.
“15 godina sam u Sarajevu i jako sam zaljubljen u njega, to mi je drugi grad. Prva stvar za ljude, grad i tradiciju, a isto tako i za hranu. Meni se sviđa da otkrivam tradicionalne stvari koje se kuhaju u BiH”, rekao je Tomasi.
Govorio je i odgovornosti treniranja italijanske kulinarske reprezentacije.
“Velika je odgovornost. Cijeli život se takmičim. Svaka pobjeda iza sebe ima veliko žrtvovanje. Kao i drugim stvarima je najbitnije formirati grupu, jedan dobar kuharski tim koji ima tu energiju da pobjedi i najvažnija stvar kada ste na takmičenju je u prvi plan staviti ukus koji nosi više od 50% bodova i onda srediti tanjir na takmičarski način”, dodao je Tomasi.
Kulinarstvo je individualna vještina, ali i timska.
“Individualno možete sami nešto uraditi, ali bez dobrog tima ne možete ništa u velikim restoranima ili hotelima. Tako da šef mora biti dobar psiholog, mora imati zaista tu dimenziju da može primiti svakoga i dati mu svoje znanje i energiju. Osim kuhanja, trener i šef mora biti otac i majka svima u kuhinji, da se svako može požaliti, a i da svakoga može naružiti, da on to sve drži pod kontrolom, nije nimalo lahko”, kaže Mameledžija.
Opširnije pogledajte u videu ispod: