Stručnjaci: Tokom karantine važno unošenje vitamina

Širenjem novog tipa korona virusa u mnogim dijelovima svijeta, ljudi ostaju u karantini u domovima, ali eksperti upozoravaju kako smanjena fizička aktivnost i loše prehrambene navike izazivaju rizik po zdravlje.

 Trebali bismo imati na umu da zdrava i uravnotežena ishrana jača naš imuni sistem i štiti nas, rekao je Vedat Goral, gastroenterolog u bolnici Univerziteta Medipol Mega u Istanbulu.

Goral je ukazao da je izrazito važno, prilikom ostanka kući, mjesto gdje jedemo.

Jedite za stolom. Nemojte jesti na kauču, u spavaćoj sobi ili za kompjuterom jer biste mogli nesvjesno pojesti više nego što trebate. Ovakav model ponašanja može dovesti do debljanja, pa čak i hroničnih oboljenja“, rekao je Goral.

Smatra i kako je veoma važno ono što kupujemo. Podsjeća da su uvedeni policijski satovi, pa i vanredna stanja, zbog čega ljudi kupuju tjesteninu, jer je jeftina.

Ipak, tjestenina nije idealan obrok zbog velikog broja kalorija, a niske nutritivne vrijednosti.

Umjesto tjestenine, Goral preporučuje hranu bogatu vlaknima i proteinima, te voće i povrće.

Dodao je kako ne bi trebali zaboraviti ni namirnice bogate vitaminom D te kalcijem (mlijeko, jaja, jogurt, sir…).

Savjetovao je i konzumaciju namirnica bogatih vitaminom C.

”Od voća možete jesti jabuke, narandže i sve vrste citrusa“, rekao je Goral.

Za one koji ne jedu meso, preporučio je grašak, crvenu leću, slanutak (leblebija) i crveni grah.

Istakao je i kako zdrava i balansirana ishrana nije dovoljna te je potrebno i vježbati.