Sever za TVSA: Pošteno novinarstvo ili društvene mreže i funny videi – pitanje je šta građani žele

Gošća Sarajevske špice bila je Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

Razgovarali smo o novinarskim slobodama, novinarstvu u 21. vijeku u svjetlu novih geopolitičkih dešavanja. Obilježen je i Međunarodni dan slobode medija, a javnost u BiH interesuje kako države u procesu tranzicije uspjevaju sačuvati profesiju novinarstva uslijed raznih pritisaka kojima su podvrgnute sve države koje prolaze tranziciju.

-Da ne kažem nikako, reći ću teško. Dobro sam upoznata sa situacijom u ovim našim zemljama. Sad se javljam iz Podgorice gdje smo imali jedan skup i razgovarali o problemu u medijima u Crnoj Gori, ali i u svim našim zemljama. Paralelno s tim, cijelo vrijeme sam na telefonu, jer nemojte misliti da je Hrvatska zato što je ušla u EU prije nekoliko godina, imuna od tih problema. Upravo svjedočimo da je dio koalicijsko-političkog dogovora, stopiranje sufinansiranja jednog vrlo jakog hrvatskog medija, odnosno medija srpske nacionalne manjine Novosti, kojeg čitaju mnogi građani u Republici Hrvatskoj i upravo smo danas reagirali na tu situaciju, kao što smo reagirali i na situaciju u BiH – istakla je Sever u razgovoru za TVSA.

-Nažalost, za razliku od vremena u kojima je Hrvatska ulazila u EU i kada je taj predpristupni proces zaista imao jak monitoring, mi volimo reći da su to zapravo bila zlatna vremena i za medije i za novinare/ke u Hrvatskoj kada su se političke institucije trudile zadovoljiti zahtjeve evropskih institucija u predpristupnom i pristupnom procesu, nažalost, bojim se da takva situacija nije sada. Čini mi se da Evropa dosta oslabila, pa su tako i njihovi zahtjevi oslabili, a mediji i medijske slobode su negdje na kraju zahtjeva koji se postavljaju i pred vašu zemlju, ali i u nekim razgovorima i pregovorima sa susjednom Srbijom – poručila je Maja Sever.

-Mislim da nemamo baš puno alata kojima bismo mogli pritisnuti vaše političke autoritete a malo ojačaju tu zaštitu medija, slobode novinarskog rada, neovisnost medija, ali i održivosti medija i medijskih kuća – zaključuje Sever.

Razgovarali smo i o tome zašto je satirični sedmični magazin Feral tribune ugašen nakon smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske koji je u tom trenutku bio jedan od najslobodnijih medija u Hrvatskoj.

-Feral je ukinut zbog toga što je na kraju bio iscrpljen raznim tužbama i u principu više nije bilo moguće održati taj list. Kolege i kolegice koji su radili u njemu, nastavili su raditi u nekim drugim medijima. Mnogi od njih upravo su u spomenutim Novostima, čija je budućnost isto tako neizvjesna. Nakon toga situacija je sve gora i gora – poručila je naša sagovornica.

Istakla je i da je veliki postotak ljudi otišao iz ovog posla jer više nisu mogli preživjeti radeći kao novinari. Pitanje je i da li naši građani i građanke doista žele da pošteno i kvalitetno novinarstvo bude izvor iz kojeg će se informirati ili su im dovoljne društvene mreže koje mogu plasirati neprovjerene informacije. Ali to je pitanje na koje se svako može zamisliti, kako ističe Sever: Da li ćete uzeti članak čovjeka koji je završio fakultet, koji se odlučio baviti novinarstvom i educirati da bude novinar, te koji poštuje kodekse novinarstva ili je dovoljno da neko objavi funny video sa nekom informacijom koju će prihvatiti jer je tako lakše.

Čitav razgovor o ovoj temi, poslušajte u videu.