Privremeno ugašen signal FTV-a

Od jutros se na programu Radiotelevizije Federacije BiH emitiraju isključivo informativne emisije, što će biti slučaj i u narednom periodu – posljedica je to mjera uvedenih od strane Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i to zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja koja su dostigla skoro milion i 600 hiljada maraka.

Odluka o privremenom uskraćivanju pružanja usluga FTV-u, saopćili su iz BHRT-a, donesena je u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja ovog javnog servisa.

Reagirao je i poslovodni odbor Federalne televizije koji upozorava da bi akcije BHRT-a mogle imati nesagledive posljedice i prema partnerskim privatnim i javnim preduzećima koji preko programa FTV-a obavljaju svoju osnovnu djelatnost. Upozoravaju da se na ovaj način izravno krši ustavno pravo na informiranje. Napominju da su redovno plaćali svoje obaveze do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, te pozvali BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.