Počela obnova premjera na području Općine Ilidža, obavljeno aviosnimanje Vlakova

Aviosnimanjem Vlakova, tačnije katastarske općine Vlakovo, počela je obnova premjera na području općine Ilidža što je od izuzetnog značaja za stanovnike te lokalne zajednice.

– Današnji datum ostat će upamćen kao pionirski korak naše lokalne zajednice koji će na kraju iznjedriti katastar nekretnina, tačnu, pouzdanu i jedinstvenu evidenciju o nekretninama prvu takve vrste u Federaciji, još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i prvu u historiji Ilidže – navode iz Općine Ilidža.

Važnost i značaj tog projekta najbolje se oslikava i u interesu koji su pokazali stanovnici Vlakova, tokom pripreme za avionsko snimanje.

Kako se podsjeća u saopćenju za javnost, nakon što je krajem septembra ove godine Općinsko vijeće Ilidža usvojilo Odluku o obnovi premjera na području općine Ilidža potpisan je sporazum sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove te su definisane obaveze u cilju provođenja tog projekta.

– Još ranije smo iskazali punu opredijeljenost da, saradnjom s najvišim nivoima vlasti, unaprijedimo stanje u našoj lokalnoj zajednici, s naglaskom da budemo servis građanima kakav zaista zaslužuju. Današnje aviosnimanje i početak obnove premjera na području Vlakova može se nazvati historijskim danom za općinu Ilidža, ali i sve njene stanovnike – rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Naglasio je i da je javna evidencija o nekretninama važna polazna tačka za dugoročni razvoj te općine zbog čega je bitno da efikasno budu riješeni problemi s kojima se stanovništvo suočava.

– Obnova premjera stvorit će pretpostavke i za adekvatnije prostorno planiranje, kao i za bolje upravljanje građevinskim zemljištem, ali i drugim resursima naše lokalne zajednice – kazao je načelnik Muzur. 

Tim aktivnostima prethodile su temeljite pripreme, uspostavljanje pravnog okvira i definisanje zadataka, saopćeno je iz Općine Ilidža.