Oparta za TVSA: Upozoravamo na štetnost prekomjernog izlaganja suncu i solarijumu

Mjesec maj se u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini, obilježava kao mjesec svjesnosti o malignom melanomu.

Udruženje oboljelih od melanoma Federacije BiH, svake godine, kroz razne aktivnosti, obilježava ovaj mjesec, a ove godine 11. maja u Sarajevu će organizirati Konferenciju čija je tema “Izazovi u prevenciji i tretmanu malignog melanoma u zemljama regije“, na koju su pozvani ljekari iz zemlje i regije, te brojni drugi značajni gosti.

A gost Sarajevskog jutra s kojim smo razgovarali o ovoj temi bio je prim. dr. Fikret Oparta, predstavnik ovog Udruženja.

-Kada je riječ o izazovima s kojima se susrećemo, mi nemamo redovne, obavezne kontrolne preglede. Hoćemo da ukažemo na to, da u zemljama Evropske unije, svi pacijenti iznad 35 godina kada odu kod ljekara porodične medicine, on im je dužan izvršiti taj pregled kože, te da u slučaju promjena na koži uputi prema dermatologu – pojašnjava Oparta.

-Upozoravamo na štetnost prekomjernog izlaganja suncu i solarijumu. Prošle godine obratili smo se Parlamentu Federacije da donese zakone o zabrani solarija, naročito za mlađe kategorije. Jučer je doktorica Suljević kao onkolog KCUS-a iznijela podatak da imate melanom u dobi od 14 godina. A kada obolite od melanoma, vama je ugrožen život i odmah morate početi trošiti terapiju – poručuje Oparta.

Čitav razgovor poslušajte u videu u nastavku: