Omikron potvrđen u Hrvatskoj i Sloveniji, oko Nove godine u ostatku regije

Pojava nove varijante koronavirusa omikron, koja se prema prvim podacima, mnogo lakše prenosi od ranijih varijanti, natjerala je mnoge zemlje u svijetu da ponovo uvedu strože epidemiološke mjere, a prvenstveno ograničavanja putovanja i bolji nadzor nad putnicima iz rizičnih područja.

Omikron se proširio u više od 60 zemalja, a u regionu Balkana prvi slučajevi zvanično su zabilježeni u Hrvatskoj i Sloveniji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno je potvrdio tri slučaja novog soja koronavirusa omikron u Hrvatskoj, dok se za dva slučaja čeka zavšetak analize. Nad svim kontaktima obavljena je epidemiološka obrada i stavljeni su u karantenu.

Ako se potvrde dva nova slučaja, to bi značilo ukupno pet detektiranih zaraženih osoba novom mutiranom varijantom koronavirusa u Hrvatskoj.

Ranija tri slučaja vezana su za poslovno okupljanje održano u Hrvatskoj na kojem su boravili i strani državljani.

Simptomi kod prva dva slučaja bili su slični gripi, praćeni su glavoboljom i umorom, s tim da jedna osoba nije imala povišenu temperaturu, dok je treća osoba asimptomatska, naveo je epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

– Izolacija u Hrvatskoj 14 dana –

HZJZ je donio odluku da svi kontakti osoba koje su zaražene omikron varijantom koronavirusa idu u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, inače samoizolacija za delta varijantu traje 10 dana, bez obzira je li osoba preboljela ili je cijepljena.

Svi oboljeli bili su cijepljeni, dvojica dvjema dozama, a jedna je osoba cijepljena jednom dozom, ali također potpuno cijepljena jer je u pitanju cjepivo Janssen, dok nitko od zaraženih sojom omikron nije dobio booster dozu.

Prisustvo omikron soja koronavirusa još nije zvanično potvrđeno u Srbiji. Epidemiolozi smatraju da bi prvih slučajeva moglo biti u periodu oko Nove godine, kada se očekuje dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva.