Nikšić za Polis: Nemamo namjeru “praviti se mrtvi”, očito je sporazum prekršen

Za Polis u programu Televizije Sarajevo večeras je govorio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sa kojim razgovaramo o  formiranju Vlade Federacije BiH i o tome ko će biti vlast, a ko opozicija? Nikšić za TVSA govori o odnosima unutar Trojke plus, ali i sa koalicionim partnerima na državnom nivou i federalnom nivou.

Komentirao je činjenicu da su SDA, DF, NES i Stranka za BiH na sastanku u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Došlo je do prekompozicije vlasti u USK. Mislim da je nekom vrlo kvalitetnom strategijom SDA uspjela da uvuče lokalne organizacije NiP-a i Naše stranke kako bi osigurala alibi da napravi većinu sa NES-om. To je standard. Ko ima većinu može da fomira vladu” – rekao je Nikšić.

U šali dodaje kako očekuje da vidi program oko kojeg su se stranke okupile u USK.

Ističe da se stranke Trojke, kad su u pitanju ostali nivoi vlasti, posebno Federacija BiH, “neće praviti mrtve” nakon što su njihovi koalicioni partneri (NES, SBiH) otišli u vlast sa SDA u USK.

Naravno da se može dogoditi da ta grupacija u USK bude grupacija i na području Federacije. Ukoliko SBiH i NES izađu, a imamo uvjeravanja da nemaju namjeru, vidjet ćemo šta će se dešavati“.

Do večeras je bio potpuno izvjestan stav partija Trojke da potpuno zatvaramo vrata drugoj priči. No, sad su odškrinuta vrata i za neke druge stvari. Ne vidim zašto i Trojka ne može razgovarati. Očekuje nas ozbiljan razgovor i da na kraju donesemo odluku šta i kako. Još uvijek je naš prvi izbor ono što smo potpisali. Očekujemo da to važi i za sve druge” – podijelio je Nikšić za TVSA.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA!