Nakon napada, iz Irana poručuju da nemaju namjeru nastavljati operaciju

Nakon višednevnih prijetnji Iran je izveo veliki zračni udar na Izrael kao odgovor na napad na njihov konzulat u Damasku. Izraelski zvaničnici naveli su da je ispaljeno više od 300 dronova, balističkih i krstarećih projektila, od kojih je, kako tvrde, većina oborena.

Više od 300 dronova i projektila lansirano je sinoć na teritorij Izraela iz Irana, Iraka i Jemena, navodi su izraelske vojske. Kazali su i da je njihov odbrambeni sistem detektovao dolazeće dronove i rakete .

S obzirom na to da ovaj napad nije bio punim kapacitetima Irana te da je danima bio najavljivan i očekivan, šteta po Izrael u konačnici nije bila velika. Ranjeno je jedno dijete i načinjena je manja šteta u jednoj vojnoj bazi, navodi su izraelskih dužnosnika.
Zračni prostori nekoliko zemalja poput Libanona, Jordana, Iraka i Egipta ali i Izraela bili su zatvoreni sinoć, no već danas situacija se normalizirala.

Tri državljanina BiH u Iranu

Prema posljednjim informacijama troje turista porijeklom iz BiH trenutno se nalaze u Iranu, kazao je za našu televiziju ambasador naše zemlje u Iranu. Problem je što su u Teherenu i danas avionski letovi otkazani, a turistima ističe vrijeme boravka u Iranu.

SAD, Velika Britanija zvanično su kazali da su pomogli Izraelu da obori skoro sve dronove i projektile. Iz Irana poručuju da nemaju namjeru nastavljati operaciju, no ukoliko Izrael ili SAD uzvrate može doći do dalje eskalacije sukoba.

Opširnije u prilogu novinarke Berine Bevrnja – Muratović.

https://www.tvsa.ba/wp-content/uploads/2024/04/prilog-1-berina.mp4