Melina Borčak za TVSA: Treba da njegujemo kulturu sjećanja

Usaglašen je finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995” o kojem će se izjašnjavati Generalna skupština UN-a. Održana sjednica Vijeća sigurnosti na zahtjev Rusije. Koliko je lica mržnje i kakav je utjecaj jezika i medija u fabriciranju narativa konflikta, govorili smo u ovom izdanju emisije “Sedmica iza nas”

Gošća “Sedmice iza nas” bila je Melina Borčak, novinarka i autorica dokumentarnih filmova.

Melina Borčak radi kao novinarka i autorica dokumentarnih filmova, između ostalog, za CNN, Arte, Deutsche Welle, Spiegel. Tematski fokus njenog rada su genocidi, rasizam i kritika medija. Posljednjih osam godina živi na relaciji Sarajevo-Berlin.

Melina Borčak završila je bachelor studij Žurnalistike u Sarajevu i master Medijska nauka u Berlinu. Njen rad u Bosni i Hercegovini poznat je po satiričnoj emisiji ZDF-a o Christianu Schmidtu, te po reakciji na negiranje genocida u emisiji njemačkog javnog servisa 2022. godine, zbog čega je emisija ukinuta.

Njena knjiga “Mekka hier, Mekka da” objavljena 2023., u aprilu je proglašena „Spiegel Bestsellerom“. Njemačko književno tržište jedno od najznačajnijih u Evropi i svijetu, svake godine proda oko 300 miliona knjiga, a Bestsellerima se proglasi samo dvadeset najprodavanijih knjiga. “Mekka hier, Mekka da” pozicionirana je na sedmom mjestu.

Prošle sedmice finalizirani tekst Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995” upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a i svim stalnim misijama u UN- u kakav je značaj ove Rezolucije ?

“Mislim da je dosta značajno naravno, zato što treba da se koristi svaka avenija koju imamo od UN-a do neke male škole u nekom selu, šta god možemo da uradimo za kulturu sjećanja trebamo uraditi. Sada smo u nekoj situaciji u kojoj nismo bili prije nekoliko godina kada je je usvojena Rezolucija slična ovoj na nivou EU, dakle 11. juli je već dan sjećanja na genocid u Srebrenici u čitavoj EU, ali mi to nekako nismo dovoljno koristili, možda zato što smo još uvijek bili duboko u tim traumama u tom nekom popravljanju situacije, preživljavanju, ali sada imamo bolju situaciju”, kaže Borčak.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu TVSA.