Majke Srebrenice: Ozbiljno shvatite prijetnje i rasporedite NATO snage na granicu sa Srbijom

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo međunarodim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR i OHR, povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”. Iz ovih Udruženja pitaju “šta  znači otvaranje Pandorije kutije”, pozivaju da se Vučićeve “prijetnje” shvate ozbiljno te da se hitno rasporede snage NATO-a na granicu BiH i Srbije.

– S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”.

Pitamo se šta znači otvaranje “Pandorine kutije”? Otvaranje plana “Srpskog sveta” sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih – naveli su iz Udruženja.