Lejla Šebić za TVSA: Djeca bi trebala da budu tjelesno aktivna tri sata dnevno

Gošća Sarajevskog jutra bila je Lejla Šebić.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti se obilježava 10. maja.

Događaj je 2002. godine kreirala Svjetska zdravstvena organizacija kako bi promovisala fizičku aktivnost. Danas sve više ljudi vodi sjedilački način života, u kojem je premalo fizičke aktivnosti. Samo 1 od 4 odrasla čovjeka i 1 od 5 srednjoškolaca ispunjava predložene smjernice za fizičku aktivnost.

31 milion odraslih osoba starijih od 50 godina je neaktivno. Kretanje vašeg tijela ima trenutne i dugoročne koristi, poboljšavajući kvalitetu života i zdravlja, smanjujući rizik od razvoja bezbroj bolesti od dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti.

“Podaci su alarmantni, dakle djeca kojima je tjelesna aktivnost najvažnija i najbitnija za podsticanje njihovog rasta i razvoja su izuzetno slabo aktivna, kao što je istaknuto, a to se sve negativno odražava na njihovo zdravlje. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su izuzetno se povećale upravo zbog savremenih i modernih tehnologija i korištenje tih tehnologija i sjedelačkog načina života, tako da bi djeca trebala da vježbaju da budu tjelesno aktivna tri sata dnevno”, ističe Šebić.

Više u videu: