Kavazović: U Banjoj Luci svih 16 džamija danas blistaju

Svečano je otvorena obnovljena džamija Arnaudija u centru Banjaluke. Obnova je  koštala oko šest miliona maraka, sredstva je većinom obezbjedila Turska.

Arnaudija je sagrađena u 16. vijeku, u zemljotresu 1969. godine je oštećena, a 7. maja 1993. godine srušena miniranjem. Počinioci nisu otkriveni ni kažnjeni.

Danas svjedočimo velikom događaju, potvrdi velike historijske istine da će ideja graditelja nadvladati rušiteljske ideje. Danas svih 16 džamija u Banjoj Luci, koje su porušene, blistaju, a s ovoga mjesta posebne pozdrave šaljemo predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu – rekao je Kavazović.

Naša je radost posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo, poručio je muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović.

Džamija Arnaudija je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a u njeno obnovljeno Izdanje ugrađeni su fragmenti koji su pronađeni iz stare Arnaudije. Specifična je po akšam-taš munari koju, pored nje, imaju još tri džamije u Mostaru. Otvaranjem Arnaudije završen je proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.