Katica i Hajdarević posjetili PU Stari Grad – Ponovo intenzivirana akcija ‘Džep’ protiv džeparoša

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nastavio je obilazak policijskih uprava MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije, sa  ciljem upoznavanja sa radom, ali i potrebama policijskih službenika u svrhu unapređenja uslova rada i efikasnijeg djelovanja.

Sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, Katica je posjetio danas Policijsku upravu Stari Grad gdje su ih dočekali načelnik policijske uprave Almedin Bahtanović i komandir Policijske stanice Stari Grad Nedžad Mulaosmanović.

Turizam je odavno poznat kao jedna od najbrže rastućih grana privrede u Kantonu Sarajevo, a općina koja privlači najveći broj turista je upravo Stari Grad. Sigurnost života i imovine brojnih posjetilaca Starog Grada je poseban izazov sa kojim se policija suočava, te je pitanje sigurnosti turista i smanjenje krađa, posebno tzv. „džeparenja“ u Starom Gradu, bila jedna od tema razgovora.

S tim u vezi naglašeno je da je s povećanjem broja gostiju u ovoj sarajevskoj općini ponovo intenzivirana Akcija „Džep“ koja je u prošloj godini polučila odlične rezultate.

Zahvaljujući ovoj akciji, kroz koju je povećano prisustvo „policije u civilu“, broj krađa u prošloj godini značajno je smanjen i rezultati su bili značajno bolji nego u prethodnom periodu.

Osim toga, uspostavljena je izvrsna saradnja sa udruženjima turističkih vodiča i turističkih radnika BiH koji dodatno informišu policiju o dešavanjima na terenu kako bi se promptno reagovalo na planu zaštite sigurnosti života i imovine svih posjetilaca Sarajeva. Predsjednici ovih udruženja su na na direktnoj vezi sa komandirom Policijske stanice Stari Grad i odmah informišu o svim dešavanjima na terenu koje primijete, saopćeno je iz MUP-a KS. 

Katica je iskoristio priliku da informiše načelnika PU Stari Grad, kao i policijske službenike raspoređene u toj upravi, da je u planu nadogradnja i proširenje kapaciteta objekta u kojem djeluju čime će ime se osigurati znatno bolji uslovi za rad. Idejni projekat nadogradnje sprata, kao i šalter sale je završen, sredstva osigurana i čekaju se još samo administrativne dozvole za realizaciju ovog projekta. Istaknuto je da je Općina Stari Grad izrazila maksimalnu spremnost da podrži ovaj projekat.

Nakon posjete Policijskoj upravi Stari Grad, Katica i Hajdarević su u pratnji načelnika Bahtanovića i komandira Mulaosmanovića obišli užu starogradsku jezgru.