Kanton Sarajevo dobija prvi Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Potpisivanjem sporazuma između Vlade KS, predstavnika turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA-a i Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, napravljen je finalni korak za skoru realizaciju ideje otvaranja prvog Dnevnog centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo.

Ovo je vrlo važna vijest za porodice čija djeca imaju poteškoće u razvoju“ istakao je premijer Nihad Uk i dodao kako se izgradnja ovog Centra uklapa u strategiju razvoja Kantona Sarajevo. “Dnevni centar nalazi se na oćini Novo Sarajevo ali je namjenjen ovoj populaciji s cijelog Kantona Sarajevo. Kapacitet ovog centra je 30 djece što će biti direktna pomoć za 30 porodica s našeg kantona čija djeca se susreću s poteškoćama u razvoju“ zaključio je premijer Uk.

Prvi Dnevni centar neće riješiti sve probleme, ali će biti polazna tačka sa koje će se širiti broj ovakvih centara i graditi slični sadržaji koji će biti od pomoći porodicama.

Otvaranjem ovakvog centra, porodice koje imaju djecu s poteškoćama u razvoju konačno će moći biti ravnopravni građani“ rekla je danas Ines Kavalec, predsjednica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ i jedna od inicijatorica otvaranja centra ovoga tipa. „Roditelji, članovi porodica, uz pomoć ovakvog centra konačno će moći obavljati redovne životne aktivnosti i biti korisni za svoju porodicu i društvo u cjelini“ potcrtala je Kavalec.

Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA-a, sporazumom se obavezuje da će potpuno opremiti Centar, što će biti samo jedna u nizu njihovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Prenoseći iskustva sa sličnih projekata, uz svesrdnu pomoć lokalnih partnera, predstavnici TIKA-e daju svoj maksimum kako bi direktno pomogli ovoj populaciji djece i njihovim porodicama.

Potpuno opremanje i stavljenje u pogon Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju očekuju do kraja augusta ove godine. Uz pomoć i proaktivnost svih strana uključenih u proces, prijem djece mogao bi početi u oktobru mjesecu.

Kanton Sarajevo dobija prvi Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Ovo je vrlo važna vijest za porodice čija djeca imaju poteškoće u razvoju. Dnevni centar nalazi se na oćini Novo Sarajevo ali je namijenjen ovoj populaciji s cijelog Kantona Sarajevo. Kapacitet ovog centra je 30 djece što će biti direktna pomoć za 30 porodica s našeg kantona čija djeca se susreću s poteškoćama u razvoju.

Potpisivanjem sporazuma između @Vlade KS, predstavnika turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA-a i Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, danas je napravljen finalni korak za skoru realizaciju ideje otvaranja prvog Dnevnog centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo.