Kalamujić o uspostavljanju revolving Fonda za projekte od interesa za KS

Na inicijativu ministra finansija Kantona Sarajevo Afana Kalamujića, Vlada Kantona Sarajevo donijela je nekoliko zaključaka u svrhu uspostave “Fonda za predfinansiranje projekata” kojima će se aplicirati za finansijska sredstva Evropske unije.

Kako pojašnjava ministar Kalamujić, sastavni dio Fonda biti će sredstva koja su se koristila ranije za finansiranje i garancije za kredite privrede putem SERDA-e te Ministarstva finansija, a s obzirom na to da Ministarstvo privrede već aktivno radi na programima sufinansiranja privrede preko komercijalnih banaka.

Neutrošena sredstva iz Kreditno-garantnog fonda SERDA-e iz 2017. godine, a za koje nema plasmana, koristit će se kao osnova u budućem fondu.

Neophodno je, kako ističe ministar Kalamujić, ne oslanjati se samo na budžetske prihode, nego i osigurati novac iz EU fondova.

“Uspostavom revolving fonda na najbolji način bismo iskoristili sredstva. Namjera je da povučemo što veći iznos iz EU fondova za nekoliko ključnih projekata koje će Vlada delegirati. Na taj način rasterećujemo korištenje budžetskih sredstava i smanjujemo potrebe za kreditima. Novac bismo bolje iskoristili, te s druge strane koristili ekspertize SERDA-e, čiji smo suvlasnik. Potencijal fonda možemo i povećavati. Bitno je da imamo bar dva, tri projekta svake godine koja bi se kreirali i dali SERDA-i za apliciranje na EU fondove, in a taj način bi nam se vratila protuvrijednost novca”, obrazložio je ministar Kalamujić. 

S tim ciljem, Vlada je na prijedlog Ministarstva naložila SERDA-i d.o.o. Sarajevo da poduzme aktivnosti na obustavi plasmana sredstava po dvije kreditne linije za finansiranje i garancije za kredite privrede, kao i da se sredstva iz oročenog beskamatnog depozita Kreditno-garantnog fonda prenamijene za vlastito učešće SERDA-e prilikom apliciranja u EU fondove za projekte od interesa za Kanton Sarajevo.

Po riječima ministra Kalamujuća, sredstva iz revolving fonda mogu biti aktivna krajem godine, zbog čega je Vlada KS zadužila resorna ministarstva da pripreme projekte