Duraković za Polis: Kriza modela finansiranja kinematografije na nivou države

O stanju kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, aktualnom sazivu Ministarstva kulture i sporta KS te saradnji s ministrom, za Polis govorio je Jasmin Duraković, direktor JU Bosanski kulturni centar. Osim svog trenutnog angažmana, Duraković je i redatelj, scenarist, bivši direktor FTV-a, a prije svega diplomirani sociolog. Upravo mu je ta kulturno raznovrsna podloga omogućila kompetenciju i poznavanje stanja u kakvom je kultura KS.

Naime, kako kaže Duraković, saradnja s ministrom kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, Samirom Avdićem, jako dobro funkcionira. Govori iz perspektive čelnika jedne javne ustanove koja je pomalo i specifična, odnosno Bosanski kulturni centar je kulturna ustanova opće javne namjene i kao takva obuhvata sve oblasti kulture.

Ono što Duraković ističe kao jako važno je postojanje svijesti o vođenju kulturne politike. Drugim riječima, planiranje događaja umjesto ad hoc projekata je za kulturu ključno.

Kada je riječ o javnom pozivu za sufinansiranje dugometražnog i kratkometražnog filma i njegovom značaju, direktor Bosanskog kulturnog centra upozorava na institucionalnu krizu modela finansiranja kinematografije na nivou države te se Kanton tu pojavljuje u jako bitnoj ulozi. Takav javni poziv važna je dodatna podrška razvoju kinematografije, a nerijetko smo svjedočili tome da se određeni filmski projekti bez podrške Kantona Sarajevo ne bi mogli realizovati, pojašnjava Duraković.

Osim toga, bitno je naglasiti postojanje uredbe koju je napravila Vlada KS prošle godine, a koja je ove godine stupila na snagu. Riječ je o Uredbi o poticajima za strane produkcije u BiH. Naime, BiH je bila jedina država u region koja nije imala takvu uredbu. Budući da prijedlog zakona na nivou države nije prošao zbog raznoraznih opstrukcija, kako kaže direktor BKC-a, vlada KS je donijela ovu uredbu koja će biti kapitalno važna, jer se time otvara mogućnost za dovođenje partnera u BiH. Drugim riječima, radi se o strateškoj odluci koja pomaže i Kantonu Sarajevo, ali donosi i dugoročnu korist razvoju kreativne industrije Bosne i Hercegovine, zaključuje Duraković.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=SfRPiskM6Qo&t=709s

Adha Kargić