Dodik nudi dvije milijarde KM za “razdruženje”

Milorad Dodik je danas gostujući na Face televiziji iznova ponavljao priču o navodnom, kako kaže razdruživanju sa entitetom Federacija BiH. Iako je ubacio jedan novi momenat, priča o “razdruženju” je besmislena.

“Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo od Bosne i Hercegovine. Mi nemamo bilo kakav plan secesije. Plan je ako svi naši napori ne uspostave korektan sistem odnosa – da se razdružimo sa Federacijom BiH. Podvala je priča o secesiji”, rekao je Dodik.

Potom je u već ustaljenu priču večeras unio jedan novi detalj.

“Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare teritorijalno predamo vama”, rekao je Dodik.

Uz besmislenu priču o obeštećenju, Dodik u javni prostor ubacuje terminologiju koja u stvarnosti ne drži vodu. Naime termin razdruživanje iako djeluje sasvim običan, u stvarnosti je planski osmišljen.

Jer ukoliko neko upotrijebi taj izraz, dakle termin razdruživanje, indirektno prihvata da je nekada postojalo neko udruživanje. To je osnova secesionisstičke priče Milorada Dodika, a to je da je BiH prema njegovim neutemeljenim tvrdnjama nastala udruživanjem dva entiteta u Dejtonu. Jer takav narativ mu lakše služi za nametanje retorike o secesiji, čime zabavlja javnost prije svega u entitetu RS.

On je istakao da srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez Republike Srpske.

“BiH nema bez Republike Srpske i to se mora uvažavati” naglasio je Dodik.

On je rekao da poslije rezolucije o Srebrenici ništa neće biti isto i da će Republika Srpska raditi u svom interesu.

Dodik je rekao da genocida u Srebrenici nije bilo i da se srpskom narodu podmeće ta priča zbog čega nema načina da se živi zajedno u BiH i zato je potreban miran razlaz.

Također je dodao da će Vlada Republike Srpske biti u Srebrenici na dan kada bude u Generalnoj skupštini UN glasanje o rezoluciji.

“Spreman sam da Bošnjacima dam dvije milijarde u 10 godina da saniraju neke svoje probleme. Da fino Potočare eksteritorijalno predamo Federaciji”, rekao je Dodik i dodao da nema načina da se živi zajedno.

Još je dodao: 

“Šta nam drugo preostaje kada kleveću Republiku Srpsku i srpski narod? Treba da se razilazimo i tu priču ne može niko zaustaviti”, rekao je Dodik i naveo da će se to desiti kada se budu stvorile okolnosti za to.