Dnevnik TVSA: U protekla tri dana Sarajevo je bilo domaćin svjetske turističke industrije

U protekla tri dana Sarajevo je bilo domaćin svjetske turističke industrije. Sarajevo Destination Festival koji se održao u Skenderiji ugostio je brojne turističke agencije, te kompanije i platforme za povezivanje turista iz zemalja regije, Europe i svijeta. Bila je to i prilika za umrežavanje na razini turističke industrije, promociju cjelogodišnje turističke ponude zemalja izlagača i uvid u raznolikost i bogatstvo sadržaja turističkih destinacija koje oni nude.

Tema festivala između ostalog bila je i kako turizam može doprinijeti lokalnom ekonomskom razvoju uz očuvanje prirodnih i kulturnih resursa i smanjenje negativnog uticaja na okoliš. Predstavljeni su potencijali i specifičnosti naše zemlje, grada Sarajeva , ali i drugih dijelova BiH.

Domaći izlagači potrudili su se da pokažu bogato kulturno-historijsko naslijeđe naše zemlje, te spoj različitih kultura. A sam festival prema riječima učesnika je veliki doprinos razvoju turističke ponudenaše zemlje.

Učesnici na festivalu bile su i zemlje iz regiona, Evrope ali i Svijeta, koje su ovom prilikom ukazale na važnost povezivanja zemalja i razvoja turizma među njima, ali i na inovativnosti u industriji turizma.

Festival je drugačiji u odnosu na region, ističu iz TZ KS, te je plan da se organizuje i naredne godine, što je vrlo izvjesno s obzirom na činjenicu da su dobili ponudu za partnerstvo od kako kažu jedne velike turističke zemlje, a obećana je i podrška od strane svih nivoa vlasti.