DNEVNIK TVSA/Ponovo strani državljani učestvuju u međusobnim obračunima u Sarajevu, sinoć pokušaj otmice

Policijski službenici KS uhapsili su pet državljana Ukrajine koji se sumnjiče za otmicu muškarca na području Ilidže. Riječ je o 4 muškarca, u dobi od 19, 20, 21. i 39. godina i ženskoj osobi od 19 god. UP MUP-a KS nad uhapšenima je izvršila kriminalističku obradu  pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva, te su u poslijepodnevnim satima osumnjičeni predati Tužilaštvu KS. Nakon završene kriminalističke obrade, u redovnom postupku, tužilac će donijeti odluku o njihovom statusu.

Jučer, u naselju Pejton na Ilidži, fizički je napadnut muškarac, državljanin Sirije, nakon čega je nasilno stavljen u vozilo i odvežen u pravcu Blažuja. Policija je ubrzo našla vozilo i pokušala ga zaustaviti, međutim, osumnjičeni su pobjegli u pravcu izletišta Vrelo Bosne.

-Prethodno, uz ovo vozilo zatečena je još jedna osoba, državljanin Ukrajine za kojeg postoji osnov sumnje da je imao vezu s ovim događajem. A osobe koje su bile u putničkom vozilu, odbile su naredbu ovlaštenog službenog lica da zaustave svoje vozilo i nastavili su bijeg u pravcu izletišta Vrelo Bosne. Na izletičtu su ostavili motorno vozilo i svoj bijeg nastavili pješke. Radnje koje su policijski službenici preduzeli rezultirale su lišenjem slobode ukupno 5 osoba – istakla je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

S obzirom da je riječ o stranim državljanjima, kontaktirali smo i službu za poslove sa strancima.

Kada je riječ o međunarodnom kriminalu, Nedžad Korajlić, profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, ističe da on nosi određene probleme kako u zakonododavnom tako i proceduralnom smislu.

-Ovo je sigurno jedan ozbiljan slučaj koji treba da nas malo prodrma i da sigurnosne službe postanu jos otvorenije jedne prema drugima. Nekada ne mogu biti otvorene zbog čuvanja podataka jer moraju biti zaštićeni, ali vidimo da se to može uraditi na jedan efikasan način – poručuje Korajlić.

Korajlić navodi da bi najbolje bilo da oni budu deportovani, međutim to zavisi od međudržavnih sporazuma. S druge strane, mi imamo pravo da sudimo tim osobama te nakon presude da se izvrši međudržavna razmjena, odnosno da osuđenici budu izručeni zemlji iz koje potiču i da tamo nastave izdržavanje kazne.