DNEVNIK TVSA/Građani će sudske takse moći kupiti u zgradi Općinskog suda

Od ponedjeljka, građani će nakon dugog niza godina ponovo moći sudske takse kupiti u zgradi Općinskog suda u Sarajevu na prodajnom mjestu JP BH Pošta. Osim taksi, biće omogućene i sve druge uplate, slanje pošte i slično. Sve će to značajno olakšati i ubrzati korištenje sudskih usluga.

Opštinski sud je najveći prvostepeni sud u Sarajevu i inače najveći sud u BiH koji funkcioniše na pet lokacija. Ima više od 500 zaposlenih, od toga 100 sudija. Na godišnjem nivou proda se u prosjeku 320.000 komada sudskih taksi u vrijedosti 3 miliona maraka.Ova sredstva predstavljaju opšti javni prihod. Proteklih 9 godina svaki put kada su trebali kupiti taksu, građani, ne samo iz KS već iz čitave Federacije, morali su napuštati zgradu suda.

Znači prodavala se na nekim obližnjim trafikama koje su udaljene po 50-100 metara, zamislite šta to znači. Kada jedan građanin koji dođe iz Travnika ili Bihaća dođe u Sarajevo i kada mu službenik u općinskom sudu u Sarajevu kaže da treba kupiti sudsku taksu u kiosku koji se nalazi u zgradi Šipada – istakao je Damir Batotić, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu.

Do 2015. godine građani su sudske takse kupovali u šalter-sali Zemljišno-knjižnog ureda Opštinskog suda, zbog čega su nakon tada bili primorani na duge i nelogične procedure, odnosno da sudsku taksu ne mogu kupiti u sudu, bila je stvar dogovora Ministarstva finansija i ostalih uključenih u ovaj proces.

U proteklom periodu, nakon što sam stupio na funkciju predsjednika Suda, ja sam imao priliku, razgovarati sa tri ministra finansija u prethodnoj godini, sa ciljem rješavanja ovog problema, znači radilo se o nekom problemu kojeg su uvijek građani nama adresirali, iako Općinski sud u Sarajevu nije imao ništa sa prodajom sudske takse – poručio je Batotić.

Zašto se nije ranije desilo, vjerovatno nije bilo adekvatne volje da se riješi, zato nas troje smo tu, dokaz, uz dužnu dozu skromnosti, da smo ipak odlučili da se stvar mora riješiti i vratiti usluge građanima da oni ne bi ispaštali zbog nesporazuma u administraciji – ističe Afan Kalamujić, ministar finansija KS.

Na izdvojenom šalteru Pošte, građani će osim sudskih taksi moći koristiti i ostale usluge ovog preduzeća.

Sve ono što građani mogu da dobiju na bilo kojem šalteru, to mogu dobiti i na našem šalteru Pošte u Sudu , bilo da se radi o plaćanju računa , bilo kojim drugim uplatama znači sve ono što može da dobije na bilo kojem šalteru moći će dobiti i na ovom šalteru – kazao je Adis Šehić, v. d. generalnog direktora JP BH. pošta.

Radno vrijeme novog šaltera BH. pošte u Opštinskom sudu je svaki radni dan od 8 do 16h. Također, sudsku taksu bit će moguće kupiti i u zgradi Glavne pošte nedaleko od suda.