Dnevnik TVSA: Federacija Bosne i Hercegovine prema najavama nadležnih dobit će novi Zakon o radu

Federacija Bosne i Hercegovine prema najavama nadležnih dobit će novi Zakon o radu. Odnosno, najavljene su izmjene i dopune postojećeg, a kako bi se unaprijedila prava i položaj radnika posebno u privatnom sektoru. Kada je riječ o ovom zakonu značajnije izmjene u definisanju radno-pravnog statusa radnika napravljene su još davne 2015 godine.

Zakon o radu Federacije BiH donesen 2015, a koji je počeo s primjenom 2016 godine. Pokazao je krutost i nefleksibilnost pogotovo kada je riječ o izazovima koje je naša zemlja prošla u predhodne 4 godine. Prema riječima poslodavaca potrebna je izmjena zakonskog okvira jer stanje na tržištu rada značajno promijenilo.

Prošle sedmice Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu, što su prvi koraci ka njegovim konkretnijim izmjenama.

Puno stvari treba promijeniti, ističu iz udruženja poslodavaca. Naglašavajući da će to biti jedan ozbiljan posao, ali da je poslovna zajednica u svakom slučaju zainteresovana da se aktivno uključi.

Ono što je sigurno jeste da je unaprijeđenje Zakona potrebno kako zbog radnika, tako i poslodavaca ali i predstavnika vlasti, jer njegovim dopunama i izmjenama stvorile bi se i pretpostavke za reforme u drugim oblastima, kao i ostvarivanje boljih potencijala domaće ekonomije.