Delić povodom Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu posjetio Tehnološki fakultet i Zep-ING

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić sa saradnicima, povodom obilježavanja 28. aprila Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, posjetio je ovlaštenu organizaciju za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu ZEP-ING d.o.o. za zaštitu i protivpožarni inženjering Tuzla, gdje se upoznao s kadrovskim i tehničkim kapacitetima, kao i stručnim poslovima koje obavlja ova ovlaštena organizacija iz oblasti zaštite na radu.

Ta i još 16 ovlaštenih organizacija u FBiH bave se, između ostalog, procjenom rizika na radnom mjestu, postupkom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca, osposobljavanjem radnika za siguran rad, periodičnim pregledima i ispitivanjima fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti i mikroklime u radnim i pomoćnim prostorijama, ispitivanjima sredstava za rad, sredstava i opreme lične zaštite, električnih i gromobranskih instalacija na objektima na kojima se primjenjuju mjere zaštite na radu.

Delić je posjetio i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, gdje se upoznao sa kadrovskim i organizacionim kapacitetima te obrazovne ustanove, a posebno u pogledu studijskog programa zaštite na radu koji se izvodi na ovom fakultetu.

Tehnološki fakultet je u okviru posjete upriličio druženje sa nastavnim osobljem i studentima, s ciljem ukazivanja na značaj zaštite na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine, te obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu.

– U kontekstu ovog datuma, važno je istaknuti značaj reforme u oblasti zaštite na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Donošenjem novog Zakona o zaštiti na radu, koji je usklađen s modernim zakonima iz ove oblasti, sistem pravila osigurava prevenciju povreda na radu, profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi sa radom – kazao je Delić.

Dodao je i da je fokus ovog zakona na provođenju preventivnih mjera kako bi se smanjili rizici na radu. U skladu s tim, kako je kazao, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kontinuirano radi na promociji i unapređenju zaštite na radu i uvjeta rada, s ciljem zaštite i unapređenja sigurnosti i zdravlja na radu svih radnika.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve relevantne aktere da zajedno nastave sa aktivnostima koje se odnose na provođenje i unapređenje mjera zaštite na radu, kako bi se postigla prevencija povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

Međunarodna organizacija rada proglasila je 28. april Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava i kao dan sjećanja na stradale i povrijeđene radnike.

Cilj obilježavanja tog dana je odavanje počasti žrtvama povreda na radu i profesionalnih bolesti, unapređenje zaštite na radu i smanjenje broja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi s radom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.