online slots game malaysia
Sarajevo

Zvizdić potvrdio za Polis: Helez i Konaković su zvanični kandidati Osmorke za Vijeće ministara

Gost prvog ovogodišnjeg izdanja emisije Polis, bio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde.

Vijest dana danas je došla sa sastanka iz Doboja, nakon kojeg su NES i Stranka za BiH ekskluzivno izjavile da napuštaju Osmorku na državnom nivou. Zvizdić kaže kako je bio iznenađen tim potezom, te navodi da mu je žao što NES i Stranka za BiH neće ostati u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

Naravno, suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje. Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez, odlazak u zonu komfora i može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti i bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke, pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost“, kaže Zvizdić.

Dalje naglašava kako ovaj događaj nije nešto što bi uzburkalo stabilnost Osmorke niti njenu opstojnost na federalnom nivou. Kaže kako je samo riječ o malo uzburkanijem moru kojim plovi brod Osmorke, za koju on kaže da je veoma stabilan, siguran i precizan.

Odnosi unutar Osmorke nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti. No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama Osmorke“, ističe Zvizdić.

Posebno navodi kako ti ciljevi podrazumijevaju promjenu političke matrice i stanja, koji je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na promjenu stanja prouzrokovanim neradom vladajuće koalicije u posljednje četiri godine, posebno Vijeće ministara, koje Zvizdić opisuje kao najlošije, najpogubnije i najkatastrofalnije Vijeće ministara u modernoj dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, od našeg sagovornika smo tražili njegov stav, koji bi predstavljao ujedno i stav NiP-a o donošenju zakona o nepokretnosti Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, s obzirom da je danas na sastanku u Doboju traženo da se taj zakon povuče.

Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS-a i Skupštine RS-a je potpuno opravdana. Smo je pitanje u kom vremenskom okviru treba postići zadane ciljeve i rezultate. Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Takve i slične zakone Skupština RS-a je usvajala u protekle dvije, tri godine, više puta. Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Svaki od tih zakona je pao i svaki od tih zakona će pasti. Državna imovina je potpuno jasna stvar“, rekao je Zvizdić.

U daljem razgovoru, Zvizdić je potvrdio da su Helez i Konaković kandidati za Vijeće ministara, što nam otkriva dva od tri imena kandidata za Vijeće ministara.

Gospodin Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao gospodina Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti“, rekao je Zvizdić.

Više pogledajte u cijeloj emisiji:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] “Naravno, suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje. Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju. Jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu. Ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez, odlazak u zonu komfora. I može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti. I bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke. Pa… Read more »

trackback

[…] – Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti – rekao je Zvizdić za TVSA. […]

trackback

[…] – Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti – rekao je Zvizdić za TVSA. […]

trackback

[…] – Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti – rekao je Zvizdić za TVSA. […]

Back to top button
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia