online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zvizdić sa delegacijom Nacionalne skupštine Republike Koreje: Inicirati otvaranje ambasade Koreje u Sarajevu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u posjetu delegaciju Nacionalne skupštine Republike Koreje, koju je predvodila potpredsjednica Kim Youngjoo, javlja Anadolija.

Zvizdić se zahvalio na značajnoj pomoći u rekonstrukciji BiH i oporavku ekonomije poslije agresije na BiH. Upoznao je goste i sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, kao i sa vanjskopolitičkim prioritetima BiH, a to su EU i NATO integracije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Zvizdić i potpredsjednica Nacionalne skupštine Koreje Youngioo su ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, te da je u narednom periodu neophodno jačati ekonomske veze i naglasili su da je potrebno raditi na povezivanju poslovnih zajednica, posebno u trgovinskom i tehnološkom sektoru, kao i u oblastima obnovljive energije, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i ruralnog razvoja, s naglaskom na potencijale seoskog turizma.

Složili su se da bi u narednom periodu trebalo inicirati otvaranje ambasade Republike Koreje u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da postoji prostor i za unapređenje parlamentarne saradnje između naše dvije države.

Potpredsjednica Parlamenta Republike Koreje Youngioo je čestitala dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Istaknula je da je Republika Koreja kandidat za organizaciju EXPO izložbe 2030. godine i izrazila nadu da će Bosna i Hercegovina podržati kandidaturu.

Zvizdić je rekao da BiH podržava namjeru Republike Koreje da predstavi novu vrstu EXPO-a, koja će, kako se očekuje, poslužiti kao forum za javnu raspravu u rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočava čovječanstvo, uključujući klimatske promjene, siromaštvo, bolesti i druge globalne probleme.

Konačnu odluku o kandidaturi donosi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, rekao je Zvizdić.

FOTO AA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia