online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Zvizdić i Izetbegović pisali čelnicima EU-a, Vijeća Evrope i SAD-a

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović uputili su zajedničko pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, visokom komesaru EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i članovima Vijeća, predsjednicima Zastupničkog doma i Senata u Kongresu SAD-a, Nency Pelosi i Joshepu Leahyju, te ostalim relevantnim predstavnicima institucija EU-a, Vijeća Evrope i SAD-a.

Pismo je upućeno na nekoliko stotina adresa, uz ostalo i svim europarlamentarcima, članovima Kongresnog kluba prijatelja BiH u Kongresu SAD, te ministrima vanjskih poslova država članica EU.

Zvizdić i Izetbegović u pismu upozoravaju na aktuelnu situaciju u BiH i mogućnost eskalacije tenzija koje su stvorene protivustavnim i nezakonitim aktivnostima dijela političkih snaga iz entiteta RS.

Ističu, između ostalog, da su SNSD i njihovi koalicioni partneri započeli aktivnosti kojima direktno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao njegov integralni dio. U tom kontekstu izdvajaju aktivnosti koje se odnose na takozvani proces „vraćanja nadležnosti entitetima“, što je, smatraju, eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru entiteta RS i formiranje paradržavnih institucija u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Parlamentarne stranke koje čine tijesnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a, a koje su okupljene oko politike SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika, u proceduru u entitetskom parlamentu, koji nema nadležnost za to, uputili su zakone kojima pokušavaju na neustavan način van snage staviti zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, te zabraniti djelovanje Oružanih snaga BiH, SIPA-e, OSA-e, UIO-a BiH i niza drugih institucija države BiH na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta. To je, prema domaćem i međunarodnom pravu, očigledan napad na ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države BiH – navodi se u pismu.

Takva politika, dodaje se, dovodi u pitanje rezultate ogromnih napora koji su uloženi u proteklim decenijama u provedbu važnih reformskih procesa, u koje je veliki trud uložila i međunarodna zajednica.

Izetbegović i Zvizdić podsjećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu reagovati u slučaju kršenja njegovih odredbi, te da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Bilo kakvo kalkulisanje i odlaganje konkretne reakcije djeluje stimulirajuće na one koji nastoje urušiti Dejtonski mirovni sporazum, te samim tim ugroziti mir i stabilnost u BiH, regiji, pa i u ostatku evropskog kontinenta. Samo zajedničkom odlučnom reakcijom, nas u BiH, EU i SAD-u, te ostalih garanata-svjedoka potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspjet ćemo na vrijeme zaustaviti katastrofalne posljedice koje bi nastale kao rezultat ostvarivanja prijetnji Dodikovih političkih sljedbenika iz entiteta RS. Alternativa tome je rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH. Taj scenarij moramo spriječiti svim sredstvima – zaključuje se u pismu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia